Събития

Филмът „Белоградчик и хората 2020” с втора награда от Международния фестивал

  16.10.2020 11:00             
Филмът „Белоградчик и хората 2020” с втора награда от Международния фестивал

Филмът „Белоградчик и хората 2020” на кино-видео клуб „Ведерник” при НЧ „Развитие 1893” в Белоградчик получи престижната втора награда на Международния фестивал на историческите любителски филми, който се проведе на 10 и 11 октомври. в гр. Шумен. Кино клубът е с традиции в художествената дейност в Белоградчик, носител е на много отличия в национални фестивали, а с дейността си и с филмите които изработва е един своеобразен кино-архив на времето, събитията и хората, които сътворяват дните си и ги превръщат в история. Творческият колектив който изработи филма за Белоградчик е в състав: Симеон Симеонов – автор и оператор, Николина Маричова – текст, Милен Велков – монтаж ,и Валери Цветков – директор на продукция.

50 ленти бяха представени по време на тазгодишния международен фестивал на любителските исторически филми, който се проведе в Шумен. 29 от филмите са български, участват и 21 ленти от 8 държави. Условието, на което всеки филм трябваше да отговаря, за да бъде допуснат до участие е да е с дължина не повече от 20 мин.

Откриването на фестивала се състоя в градинката пред НЧ ”Добри Войников-1856”. Там бе запален и факелния огън.

Журито се председателстваше от известния кинокритик проф. Божидар Манов, а членове бяха режисьорът Александър Донев, д.н. Силва Хачерян – началник на отдел в Министерство на културата, доц. д-р Стефан Минков от ШУ ”Епископ Константин Преславски” и Стефан Хаджи Андоновски – председател на Киноклуб от Битоля, Северна Македония.

Организатори на фестивала са Община Шумен и НЧ ”Добри Войников-1856”. Събитието се провежда под патронажа на Министерство на културата и международната организация на кинолюбителите УНИКА. Съорганизатори на проявата са Националният исторически музей, Съюзът на българските филмови дейци, ШУ ”Епископ Константин Преславски”, ХГ ”Елена Карамихайлова”, РБ ”Стилян Чилингиров”, Съюзът на народните читалища, Регионалният исторически музей Шумен.

Филмът „Белоградчик и хората 2020”, е една представителна мозайка, низ от хроники- събития, които се случват в един малък северозападен град.

Пресъздава живи събития от дейността на хората и местната власт в Белоградчик. Подбрани са по-важните и значими факти от живота в Белоградчик и са показани неподправени, такива, каквито са били в действителност.

Авторският колектив има послание и то е, че Белоградчик е не само град с уникална природа, но и с хора, които всеки ден се опитват да правят малки стъпки, в името на по-доброто си настояще и бъдеще. Филмът цели да ги мотивираме, че и с малки крачки се върви напред, и се успява.Колкото и да са намалели  жителите, животът и градежът продължават. А филмът остава като документ за този отрязък от време.

Този фестивал бе единственият за кино през годината и поради пандемията се проведе онлайн, а на място бяха показани само наградените филми и поканени авторите за връчване на наградите-плакет и диплом.