Бизнес Интервю

Инж. Михайлов: Уредите за дистанционно отчитане са инвестиция в сигурност и предвидимост

  17.10.2020 13:30             
Инж. Михайлов: Уредите за дистанционно отчитане са инвестиция в сигурност и предвидимост

Изпълнителният директор на Топлофикация Враца отговори на няколко от най-често задаваните въпроси, свързани с иновация, която предлага дружеството.

Инж. Михайлов, какво трябва да направи абонат, за да бъде отчитан дистанционно всеки месец?

Първо трябва да се свика общото събрание на етажните собственици и трябва 2/3 от тях да подпишат протокол за решение за  преминаване  към дистанционно отчитане.После се упълномощава лице, което да подпише договора с нас.Това е процедурата, нормативно уредена в Наредбата за топлоснабдяване. След като тези изисквания бъдат спазени,представители от Топлофикация извършват монтажа на дистанционни уреди за дялово разпределение /електронни разпределители, апартаментни топломери и индивидуални водомери за топла вода/, снабдени с радио модули, във всички имоти към абонатната станция.

Бихте ли ни казали какви са предимствата на дистанционното отчитане на топлинна енергия?

Едно от най-големите предимства на дистанционното отчитане е точността на данните, които се предоставят. Данните се пренасят автоматично от устройството за отчет в софтуера за разпределение, няма риск за човешка грешка в отчета или при въвеждането. Друго предимство е, че отпада неудобството за насрочването на отделни дати за отчет и влизане в жилището на потребителите. Така няма да отнемаме от времето на абонатите си и да се налага да отсъстват от работа или да прекъсват отпуската си за осигуряване на достъп на отчетник. Искаме клиентите ни да бъдат доволни и спокойни. Не на последно място, по Наредба за топлоснабдяване при пълен месечен отчет на всички уреди за дялово разпределение не се изготвят изравнителни сметки.

Каква е ползата за клиента от дистанционния отчет?

Най-важната полза е, че клиентите плащат само това, което са изразходвали и няма да се изненадат от непредвидени разходи. Както вече казах, при промяна в цената на топлинната енергия единствено радиоуредите могат да бъдат отчетени реално и няма да има преизчисляване на сметката за топла вода и отопление.

Каква е цената на тази инвестиция?

Това е много относително, защото зависи от големината на жилището и от броя разпределители и водомери за топла вода, които има в него. Важното е, че това е инвестиция, която се прави веднъж на 10 години и с нея се инвестира в сигурност и предвидимост.