Събития

Самолети, скокове с парашути и много оръжие показа армията в центъра на Монтана СНИМКИ

  15.10.2020 11:00             
Самолети, скокове с парашути и много оръжие показа армията в центъра на Монтана СНИМКИ

Демонстрациите на кампанията „Бъди войник" събра на площада в Монтана стотици тийнейджъри и възрастни. Момчета и момичета се скупчиха около мястото, където униформени от специалните сили демонстрираха оръжията на днешния войник. Скоковете с парашут, воят и лупингите на изтребителите приковаха вниманието на целия град.

За втора поредна година Монтана бе домакин на кампанията на Българската армия „Бъди войник", а за нея в града пристигна лично командващият на специалните сили генерал Явор Матеев.

„Смисълът на „Бъди войник" е  дългосрочен. Миналата година кампанията имаше добър отзвук. Най-важното е,  вярвам, че повдигаме духа на българина, допринасяме и за патриотичното възпитание на младите хора, пък и дадохме живец и усещане за  патриотизъм и на възрастните.", каза генерал Матеев.

За първи път от много години влезлите в състава на Българската армия са повече от напусналите, показва статистиката.

Според генерал Матеев важно е младите хора да разберат, че България съществува благодарение на славните победи на българската армия.

„Това е смисълът на кампанията. Вярвам, че поне 10 от тези деца тук на площада, които са още в началните класове, ще се запалят и след време ще станат войници и офицери. Така че в дългосрочен план, ефектът на кампанията е голям и ще продължим да я правим всяка година.", коментира генералът.

В момента в силите за специални операции на Българската армия вакантни позиции за войници  няма. През миналата година и до септември на тази са приети над 150. След два месеца започва изграждането на ново формирование и през ноември ще има нов конкурс за около 60 военнослужащи.

„Правим всичко възможно чрез тази кампания да покажем реалното лице на българския войник – това е войникът, това е българската армия. Армията съществува заради своя народ.  Нашата основна работа е пазим териториалната цялост и независимостта на Република България. И го правим, за да я има страната, да го има българския народ. Аз съм убеден, че огромната част от обществото ни се радва.

Най-важното е да служим честно и достойно на отечеството, което смятам, че е върховен дълг на всеки българин.", коментира командващият на силите за специални операции на Българската армия ген. Матеев.