Събития

Общината изгражда система за видеонаблюдение във Видин

  14.10.2020 15:50             
Общината изгражда система за видеонаблюдение във Видин

Започна поставянето на общо 10 камери на ключови места в града. В бюджета на Общината са предвидени 10 000 лв. за закупуване и монтиране на камерите, както и за надграждане на техническите възможности в общинската структура, където постъпва сигналът. Целта е изградената система да бъде в помощ на органите на реда, но да има и превантивен ефект.

Днес кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и секретарят на Общината Валери Димитров отидоха на кръстовището на бул. „Панония“ и ул. „Цар Иван Асен II“, където вече започна монтирането на две камери. Такива ще бъдат поставени и на кръстовищата на: ул. „Цар Симеон Велики“ и ул. „Райна Княгиня“ (светофарите до музей „Конака“); бул. „Панония“ и ул. „Академик Стефан Младенов“ (кръговото до съботния пазар); бул. „Панония“ и ул. „Широка“ (кръговото до „Къщата с куклите“); ул. „Широка“ и ул. „Цар Симеон Велики“ (светофарите до сградата на ОДМВР – Видин); ул. „Христо Ботев“ и ул. „Гео Милев“ (светофарите до МБАЛ „Света Петка“); ул. „Екзарх Йосиф I“ и ул. „Хан Аспарух“ (площад „Ташкюприя“); ул. „Пейо Яворов“ и ул. „Княз Александър Батенберг“ (кръговото до ж.п. гарата).

„Поели сме ангажимент пред гражданите на Община Видин за изграждане на видеонаблюдение и поставяне на енергоспестяващо осветление не само в града, но и по селата. Така ще осигурим по-комфортен живот на хората и те ще се чувстват в по-голяма безопасност“, заяви д-р Ценков. Той допълни, че това ще се реализира със средства от бюджета, но Общината търси и други възможности. В тази връзка се провеждат разговори с бизнеса, който да подпомогне усилията на общинското ръководство. Първите резултати са факт – предстои в село Кошава да бъдат поставени три камери, дарение от местен земеделски производител. На входа на град Видин, при ж.к. „Заводско селище“ вече е монтирана камера с възможност и за разчитане на регистрационни номера – тя е дарена на Общината от фирма „Бдин БГ Ком“ и в момента се тества. Идеята е на следващ етап на всички входове на града да бъдат поставени подобни камери.