Събития

Замириса на избори АНАЛИЗ

  17.10.2020 12:00             
Замириса на избори АНАЛИЗ

Парламентарните избори, види се, ще са през март догодина. Събитията от последните 100 дни, в които има антиправителствени протести, не сочат, че се задава предсрочен вот, тъй като управляващото мнозинство е непоклатимо. Което означава, че след около 5 месеца и половина политиците отново ще се наредят на опашка за народната любов. Ще се опитаме да видим какви са изходните позиции на системните играчи и партии далече преди хоризонта на март 2021 г. във Врачанско. Тогава ще се разпределят 6 мандата, колкото са и в сегашното народно събрание, показват сметките.

 

Георги Александров

Парламентарните избори за избор на народни представители във Врачанско трябва да се проведат в края на март догодина. Местата за попълване са 6. Сега по двама депутати имат БСП и ГЕРБ, по един ОП и Воля.

Всичко е спокойно в ГЕРБ

Към този момент ситуацията в ГЕРБ изглежда спокойна. Областният лидер Петя Аврамова държи здраво руля на кораба и той не се клати. Липсата на протести във Враца и останалите общини от областта показват, че управляващата партия контролира положението. Вероятно ще има интрига единствено за подредбата на местата от първо до трето в кандидат-депутатската листа, макар че фаворитите за позициите са ясни – по азбучен ред са: Калин Каменов, Красен Кръстев и Петя Аврамова. Кой ще вземе предимство отсега не може да се прогнозира, защото и тримата имат основателни аргументи да са водачи. За коалиционния партньор Станислав Попов по-добре да не пиша нищо, тъй като от около година – след като бяха изкарани 120 тона серовъглерод от „Химко“, почти нищо не се чува. Очевидно политиката „на потапяне“, избрана от Попов, няма да се промени.

При социалистите нищо не е ясно

При социалистите нищо не е ясно, освен че досегашните депутати Николай Иванов и Анастас Попдимитров няма да са сред кандидатите за 45-ото Народно събрание. Бившият кмет на Враца може да се появи в друга листа, след като обяви, че напуска червените редици, а областният лидер Иво Лилов поиска и оставката му от парламента. За Попдимитров пък е ясно, че не е желан за нов мандат. За изминалия си престой в парламента той доказа, че не може да бъде толкова добър политик, колкото актьор /неслучайно дори съпартийците бъркат името с Атанас!/. Но в театъра се молят да не се върне като техен шеф, затова вярват на историята, че щял да получи награда за верността си към Корнелия Нинова под друга форма. Все по-усилено се шушука, че водач на листата от червени кандидати за депутати ще е външен човек, например Филип Попов от Видин. Възможно е с наближаването на изборите „палачинката да се обърне“, казват хора с дълъг стаж в столетницата. От друга страна и за децата е ясно, че на БСП им трябват нови лица, за да атакуват 2 мандата и върнат славата на региона на „червен бастион“. Ама откъде?

Партията на Слави е енигма

Хората на Слави Трифонов са енигмата, която ще е най-интересна преди вота догодина. Засега фаворитът за водач на листата е координаторът инж. Георги Георгиев, който заради професионалния си опит би бил предпочетен да води дружината. Вероятността тук да има познати лица, но припознати за каузата за промяна, също не бива да се изключва. След гафа с Росица Кирова във Видин обаче, във Враца ще бъдат особено внимателни, когато избират „състезателите“ си в това изпитание. Напълно вероятно е, ако Слави направи широка коалиция, сред кандидатите му за депутати от Врачанско, да видим и такива, които са седели на парламентарните банки. Предварителните очаквания са формацията „Има такъв народ“ да обере негативния вот и гласовете на младите, които обикновено не гласуват на вота за депутати.

Патриотите залагат на ясен кандидат

Патриотите, ако запазят този си формат, почти 100% ще заложат на Красимир Богданов. Единственият народен представител от ВМРО за Северозапада натрупа богат опит през последния мандат, все по-често е в телевизионните и радио студиа, търсен е като събеседник по много теми и това логично трупа точки в актива му. Не ми изглежда вероятно някой „парашутист“ от собствените редици на „войводите“ да го препъне за мандата. А от друга страна НФСБ няма сили да се пребори за първото място. Пък и през изминалите години Богданов направи от „войводите“ стройна партийна организация, която е с ясни позиции, сигурни хора в малките населени места и изборджии, които могат да осигурят поне 1 мандат. Каквито и да са изненадите до края на сегашното политическо статукво.

ДПС ще играе за мандат

След провала на последните парламентарни избори, когато ДПС изпусна нарисувано място в парламента, от движението са решени да си върнат позициите във Врачанско. А те минават през един мандат в следващия парламент. Затова хората в централата на движението няма да жалят средства и усилия резултатите от местните избори да се материализират и през март догодина. Дали ще стигне ресурсът – от пари, хора и доверие, това ще покаже времето. Но мандатът не изглежда като невъзможна мисия за ДПС във Врачанско.

Никой не бива да изключва изненадите

Никой не бива да изключва изненадите, които могат да поднесат останалите политически субекти. Тъй като СДС най-вероятно „ще танцува“ в коалиция с ГЕРБ, гласовете на автентичната десница спокойно може да се причислят към резултата на управляващите. Но за нещо повече от приятелско рамо в нужда едва ли ще се стигне. Пък и липсват личности, които могат да ме опровергаят.

Другите десни, които са срещу Борисов – „Да, България“, нямат кой знае какви шансове да стигнат до мандат, ако участват сами на изборите. Макар че не бива да се подценяват възможностите им, хората на Христо Иванов нямат капацитет да се разгърнат до около 7 000 гласа, колкото биха били нужни за един мандат.

Интересно ще е кой ще оглави листата на политически проект на Мая Манолова „Изпрати се!БГ“.  Засега няма ясни индикации за коалицията, която ще поведе бившият омбудсман. Безспорен факт е, че Манолова има доста поддръжници по време на мисиите си, свързани с болницата във Враца. Но тази подкрепа ще изтънее много, ако се довери на неподходящи местни хора. Екзотично ли ви се струва наприме съкратеният от РИОСВ Георги Караиванов да оглави листата от кандидат-депутати? За това става дума...

В този анализ може да съм пропуснал някоя политическа сила, но това не е от зла мисъл, а от липса на изяви и характерен политически живот, от който да е ясно, че даденият субект има намерение да се бори за народната любов на предстоящите парламентарни избори. Но никой не бива да изключва БДЦ, стига областният му координатор да излезе от дълбоката нелегалност, в която се намира; на АБВ, стига да имат сериозно намерение, на Движение 21, стига бъдещето им да не е свързано с пистата на Мая Манолова и бъдеща коалиция...

Задават се интересни събития. Обратното броене вече е факт.

Резултатите от преди 4 години

Когато някой говори за избори, трябва да погледне как се е представил преди 4 години, съветват опитни изборджии.

На парламентарните избори, проведени на 27 март 2017 г., БСП удържа минимална победа над ГЕРБ във Врачанско. Червените взеха 30 528 гласа или 35.05%, а хората на Борисов – 29 086 или 33.37%. Това им позволи да вкарат по двама народни представители в 44-ото Народно събрание, съответно Иван Генов и Николай Иванов, Петя Аврамова и Красен Кръстев. В последствие Генов се оттегли за сметка на Анастас Попдимитров, а министър Аврамова освободи място за Станислав Попов.

Трета политическа сила във Врачанско бяха Обединените патриоти, за които гласуваха 8 296 души или 9.52%. В парламента влезе Красимир Богданов.

Следващите по резултати – Реформаторски блок-Глас народен и ДПС събраха съответно 4 852, равни на 5.58% и 3 854 – 4.42%, но не вкараха депутати. От това се възползва Слави Нецов от Воля, който стана депутат, въпреки резултата си от 2 241 гласа и 2.57%. Защото взе мандата на Явор Хайтов, чиято политическа сила не събра 4%, за да влезе в парламента.

Коалицията АБВ-Движение 21 реализира седми резултат от 2 034 /2.33%/, осми се нареди коалицията на ДСБ с 1 264 гласа /1.45%/, а „Да, България“ събра одобрението на 850 души или 0.98%.