България

Социалният министър с важни новини за пенсиите и детските добавки

  06.10.2020 11:54             
Социалният министър с важни новини за пенсиите и детските добавки

Все още няма взето решение за индексацията на пенсиите догодина, единственото сигурно е, че добавките от 50 лева за всички пенсионери ще са изплащат до март. Това обяви социалният министър Деница Сачева.

Окончателно решение по пенсионните въпроси ще се вземе на предстоящ съвет на управляващата коалиция.

Сачева потвърди, че настоява всички семейства с деца да получават месечни добавки, без доходен тест.

Това би струвало 495 милиона лева допълнително. И през следващата година социалната политика ще е най-голямото разходно перо в бюджета.
Отпада подоходният критерий за детските. Поне такива са намеренията на социалното ведомство, както стана ясно още от коментара пред медиите на министър Деница Сачева.
Идеята е детските добавки да са универсални. Това е нещо, което съществуваше преди години, беше отменено може би преди 15 години, обясни тя.
Всички деца в България трябва да бъдат равнопоставени, категорична бе министърът на труда.  Общият бюджет, който ще ни бъде необходим, увеличен за следващата година, би бил 390 милиона лева, подчерта Сачева.
В момента около 800 000 деца получават такава добавка. С мярката още около 400 000 ще започнат да я получават. В момента идеята е на ниво обсъждане, но се планира да залегне в бюджета за следващата година. Дебатите по тази тема предстоят, отчете министър Сачева.

Източник: Блиц.бг