Събития

Деца с увреждания влязоха в „Приказен свят"

  25.09.2020 16:00             
Деца с увреждания влязоха в „Приказен свят\

20 от децата с увреждания, които посещават дневния център в Монтана, бяха актьори и се превъплътиха в принцеси, джуджета и приказни животни. Те показаха на сцена спектакъла „Приказен свят", по който работят от половин година.

„Проектът е на сдружение „Бъдеще за всеки". Приехме с удоволствие предложението им, тъй като основната част от хората в организацията са родители на наши деца. Започнахме през зимата с четене на приказки, а после децата сами направиха част от декорите и даваха идеи за костюмите. Станаха истински артисти и са щастливи.", каза директорът на центъра Калинка Миронова.

В проекта са участвали 30 от децата и младежите, които посещават центъра, но на сцената се качиха 20 от тях. Останалите бяха зад кулисите и помагаха на своите приятели.

„Проектът донесе на всички тук много радост и знания. Работихме с психолог и терапевт през цялото време. Прочетохме десетки приказки. Избрахме няколко, по които да работим, но най-важното е, че децата усетиха магията на театъра и си припомниха приказките – и български, и световни. Беше интересно и за порасналите, а това че могат да покажат какво могат, е истинско признание за тях.", коментира Миронов.

Центърът съществува повече от 20 години. Всяка сутрин децата се вземат от домовете със специален транспорт, а вечер се връщат обратно. Има програми за малки и пораснали – над 18-годишна възраст.