Свят

Над 200 училища в Гърция затвориха заради протести на учениците срещу маските

  24.09.2020 13:58             
Над 200 училища в Гърция затвориха заради протести на учениците срещу маските

Над 200 училища в Гърция остават затворени заради протести на учениците срещу задължителното носене на предпазни маски, съобщава електронното издание на вестник Protothema.

Учениците са добавили и редица други изисквания в списъка си, включително увеличаване на финансирането за образование, както и наемане на повече преподаватели, предаде Фокус.

За днес, четвъртък, студентският координационен комитет проведе шествие от 10 сутринта в центъра на Атина срещу задължителното носене на маски, но също така и с искания за набиране на учители и подходящ почистващ персонал.

Конфедерацията на родителите също присъства на марша, като посочи в съобщението си, че „Изискванията на учениците са изискванията, с които родители и учители са се мобилизирали от началото на пандемията и днес остават нерешени“.

Правителството обмисля да предприеме по-активни мерки срещу ученическите протести, в допълнение към убеждаването и постоянния апел към недоволните, както обяви правителственият говорител Стелиос Пецас. „Това е въпрос, който дълбоко ни засяга. Ще видим какви допълнителни мерки можем да предприемем, в допълнение към убеждаването и постоянните ни апели учениците да не предприемат такива действия, които са проблемни през учебната година, но и са опасност за здравето на хората, които протестират. И това е така, защото всички ние трябва да прилагаме мерките за коронавируса без изключения“.

Източник: 24 часа