България

Доброволната казарма мина на първо четене в парламента

  24.09.2020 11:39             
Доброволната казарма мина на първо четене в парламента

Депутатите работиха само 2 часа

Доброволната казарма вече е факт. Всеки български гражданин до 40 г. вече ще има възможност за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв за срок от 6 месеца. Това решиха депутатите, които приеха със 103 гласа "за" и 42 "въздържали се" на първо четене промените в Закона за резерва на въоръжените сили. Промяната бе подготвена по настояване на вицепремиера Красимир Каракачанов, защото така ще се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили.

За 6 месеца доброволците ще получават начална и специална военна подготовка и ще имат възможност да влизат във военни формирования, ще могат да участват и в мисии зад граница.

За този период те ще са със статут на военнослужещи и ще получават възнаграждения за това, като средствата ще се осигуряват от МО.

Ще имат предимство за назначаване на работа в полицията или системата на сигурността.

Разширяват се и възможностите за военно обучение в средните училища - не по-малко от 10 учебни часа и допълнително избираеми или факултативни форми.

Целта на закона е да има повече кандидати и за кадрова военна служба и да се повиши нивото на подготовката в училище, обясни шефът на комисията по отбрана Константин Попов. И обясни, че два пъти в годината по 300 души ще преминават 6-месечната подготовка.

БСП се въздържаха при гласуването, защото промените нямало да решат проблемите в системата. Първо трябва да решим въпроса с недокомплекта на армията, а след това да говорим за доброволна служба, заяви Николай Цонков. И попита как след като няма желаещи за попълване редиците на армията, едва ли ще има желаещи и за резерва.

Нихилизмът на БСП по отношение на армията ми идва вповече, скочи в отговор Борис Вангелов от ОП и даде пример, как при наскоро проведен конкурс за ВМС за 100 места са кандидатствали 500 души.

Тези, които сме служили в армията, ставаме все по-възрастни и скоро няма да има резервисти и запаси, допълни той.

Само два часа продължи днешното заседание на парламента поради изчерпване на дневния ред.

Източник: 24 часа