България

Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху текста от Закона за съдебната власт

  23.09.2020 12:55             
Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху текста от Закона за съдебната власт

Правната комисия на парламента отхвърли ветото на държавния глава Румен Радев върху текста от Закона за съдебната власт, приет на 3 септември тази година. Според него приключилите мандата си членове на ВСС ще могат да се върнат в съдебната система на по-висока позиция от тази, която са заемали преди да ги изберат, предаде БТА.

Законът беше гласуван повторно с 15 гласа "за" и седем "против".

Депутатите променят за втори път през тази година чл.28 от закона. През май т.г. пред Конституционния съд т.нар. "кариерни бонуси" бяха атакувани от Върховния касационен съд със съображенията, че така се нарушават принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт.

Държавният глава изтъква в мотивите за ветото, че и новата редакция на чл.28 продължава противоречието с конституционни принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение (чл.6, ал.2 от Конституцията).

БСП припознаха изцяло мотивите на президента и припомниха, че преди двете редакции в закона е било посочено ясно, че членовете на ВСС се връщат в съдебната система на длъжността, която са заемали, след края на мандата им. По думите на Крум Зарков не е необходим т.нар. "кариерен бонус".

Според Хамид Хамид от ДПС текстът всъщност ограничава възможността за кариерни бонуси и ВСС ще решава дали даденият бивш член на съвета отговаря на критериите и условията за съответната длъжност. Той възрази и на аргументите за намеса в съдебната власт и нарушаване принципа на разделение на властите чрез този текст от закона.

Втора точка от заседанието беше приемане на правила за условията и реда за предлагане на кандидат за нов председател на ЦИК. Народните представители приеха удължаване на срока за предлагане на кандидатури, след като до момента няма постъпило нито едно предложение кой да заеме поста.

Източник: 24 часа