Свят

Нов случай на повторно заразазяване с COVID-19

  23.09.2020 12:30             
Нов случай на повторно заразазяване с COVID-19

Американски лекари съобщиха за случай на повторна зараза с новия коронавирус във военна болница в щата Вирджиния, съобщи Ройтерс. Повторно заразеният е млад мъж от персонала на болницата без странични заболявания.
Той се е разболял за първи път през март, като се е заразил от пациент. Възстановил се е за 10 дена и се е върнал на работа "в отлично здраве", предава БТА.

Втория път се е заразил от човек в семейството след 51 дена.

Генетично изследване показва, че първия и втория път се е се е заразил от леко различаващи се щамове на вируса.

Второто боледуване е било по-тежко или защото щамът е бил по-силен, или защото контактът в домакинството е предизвикал по-голям вирусен товар. Възможно е също антителата от първото боледуване да са предизвикали по-силна реакция на имунната система.

Случаите на повторно заразяване с новия коронавирус са все още редки, но както с другите вируси са възможни, каза Кристиан Андерсън, професор по имунология и микробиология в института "Скрипс".

"Не знаем каква е честотата на повторното заразяване с новия коронавирус и как то може да се промени с времето. Без допълнителни изследвания не можем да правим изводи какво означава единичният случай на реинфекция за продължителността и силата на имунитета при Ковид-19 и значението му за бъдещите ваксини".

Източник: Блиц