Бизнес Събития

466 европроекта се изпълняват в област Монтана

  23.09.2020 07:58             
466 европроекта се изпълняват в област Монтана

На територията на региона Монтана по програмите, финансирани от Европейски структурни и инвестиционни фондове, се изпълняват 466 проекта. Над половината от тях са в Монтана, показват данните на информационния център за европолитики в града.

По проектите работят 326 юридически лица, като в град Монтана те са  268, в  Лом - 57 и Берковица - 51. Вършец е с 20 договора, Бойчиновци с 14, Якимово и Георги Дамяново с по 13. В дъното на таблицата остават Вълчедръм, Чипровци, Медковец и Брусарци с под 10 проекта. Безвъзмездната финансова помощ в областта е в размер на малко над 212 милиона лева.

В момента активни са процедурите “Подкрепа за устойчив бизнес” по оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”, “Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” по “Иновации и конкурентоспособност”, “Мерки за подобряване на природозащитното състояние на птици - 2” и “Споделена визия за екологичната мрежа Натура 2000 в България - 2” по “Околна среда”, както и “Граждански контрол върху реформата в съдебната система” по ОП “Добро управление”.

По Програмата за развитие на селските райони до 30 септември продължава приемът за животновъди по “Инвестиции в земеделски стопанства”, “Инвестиции в материални активи”. Отворени са и  “Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства”, “Инвестиции в материални активи”, “Инвестиции за възстановяване на потенциала на земеделските земи и на селскостопанския производствен потенциал, нарушени от природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития”, както и “Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки”.

“Най-голям интерес има към  “Залесяване и поддръжка”, по която се финансира подготовката на почвата, закупуване на залесителен материал, ограждане на залесените територии и др. Крайният срок за кандидатстване е 16 октомври”, каза Александрина Здравкова, директор на центъра.