Събития

Стотици се потопиха в атмосферата на античността и средновековието по време на фестивала „Калето - Мездра 2020“

  21.09.2020 15:30             
Стотици се потопиха в атмосферата на античността и средновековието по време на фестивала „Калето - Мездра 2020“

Стотици жители и гости на гр. Мездра се потопиха в атмосферата на късната античност, ранното и късното средновековие. Това стана по време на Шестия фестивал на средновековните традиции, бит и култура “Калето - Мездра 2020“, който се проведе на 19 и 20 септември в Археологически комплекс „Калето“.

Събитието е от празничната програма за отбелязване на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град и е част от дейностите за устойчивост по Проект „Добре дошли в Средновековието” („Welcome to the Middle Ages”), ROBG-452, реализиран от Община Мездра и от Община Добрословени, Румъния по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния - България 2014-2020 г. Организатори бяха Община Мездра и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол”.

Фестивалът бе официално открит от кмета на Мездра Иван Аспарухов, след което Жасмин Първанов - председател на Сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции „Авитохол”, представи участниците във форума. „Надявам се през тези два дни да се откъснете поне за малко от днешното ни забързано ежедневие и да се докоснете до нашето славно минало“, каза в заключение Първанов. 

В тазгодишното, шесто издание на фестивала „Калето - Мездра“ взеха участие повече от 70 индивидуални рекреатори и групи за исторически възстановки от цялата страна, които пресъздадоха автентичния бит, традиции и култура на обществата, населявали Дунавска България през античността и средновековието. Сред тях бяха 8 рекреаторски групи - Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол” - Варна, Сдружение „Дукс Антика“ („Dvx Anticae“) - Свищов, Сдружение „Ситалк“ - Пловдив, Сдружение „Вълкашин“ - София, Сдружение „Жива история” - Шумен, Сдружение „Антична Тракия“ - Ямбол, Сдружение „Багачин“ - с. Дреновец, община Ружинци и Национално дружество „Традиция” - клон Велико Търново. От индивидуалните рекреатори се изявиха Константин Колев от София, Иван Рендаков, Петя Крушева и Людмил Захариев от Пловдив, Ивайло Енев от Русе, Емил Маринов от Шумен и Васил Николов от Лом.

По време на фестивала в своеобразния Музей на открито бяха представени на живо късноантичното наследство по нашите земи - облекло, въоръжение, войска и боен строй, ранносредновековното и късносредновековното българско облекло, въоръжение, снаряжение и войскари. Сред атракциите бяха още приготвяне и дегустация на средновековни ястия по оригинални рецепти, демонстрация на бойни умения - дуели на средновековни воини и обучение на деца и младежи в стрелба с лък и в бой с хладни оръжия.

Посетителите на комплекса имаха също възможност да се запознаят със средновековни занаяти: изработка на защитно въоръжение - шлемове, брони, ризници, ръкавици и др.; обработка на метали и металопластика - медальони по автентични образци, накити, украшения и монетосечене; тъкане на кори; изработка на бижута, мъниста и стъклопластика; обработка на кожи от диви животни и т. н.

За особената, празнична атмосфера на фестивала допринесе и акустичен дует „Фрея” („Freija”) от Пловдив, който претвори красотата на скандинавската музика, фолклор и облекло.

През двата фестивални дни входът за посещение в Археологически комплекс „Калето“, който е един от 100-те национални туристически обекта, бе свободен.