Здраве Лайфстайл

3 рецепти за облекчаване на болки в ушите

  24.09.2020 07:30             
3 рецепти за облекчаване на болки в ушите

Възпалителните процеси, придружени от оток и болка в ушите, се наричат отит на средното ухо. Причинява се главно от проникването на патогенни бактерии в него. Как да облекчим възпалението у дома?

Обикновено патогените попадат в средното ухо чрез:

- заразена кръв - със сепсис;
- през ушните канали в случай на нарушения или наранявания - увреждане на тъпанчето, фрактури на черепа;
- в хода на инфекциозни или възпалителни заболявания - усложнен грип, скарлатина, менингит.

Отначало отитът на средното ухо протича почти безсимптомно, след това, тъй като течностите и продуктите от възпалението започват да се натрупват в областта на ухото, температурата се повишава, възникват силни болки и загуба на слуха. Излекуването настъпва само след освобождаване от гнойната течност. Понякога това изисква операция. Постепенно възпалението преминава и слухът се възстановява. Домашните лекарства също могат да се използват за подпомагане на основното лечение.

Противовъзпалителни капки за уши

Накълцайте 2 средни скилидки чесън и изцедете сока през тензух. Към него добавете 3 капки екстракт от семена на грейпфрут, 3 капки лавандулово масло и 1 супена лъжица зехтин. Разбъркайте всичко добре и сложете няколко капки в ухото по 2-3 пъти на ден.

Загрейте 1-2 скилидки чесън в зехтин, увийте ги в бинт и ги поставете в ушния канал на възпаленото ухо. Оставете го възможно най-дълго. По-добре през нощта.

Компрес от лук

Нарежете на ситно средната глава лук, леко я загрейте и увийте в тънка памучна салфетка или кърпа. Поставете под главата, така че болното ухо да е притиснато към салфетката. Това ще позволи на етерните пари на лука да влязат в ушния канал.

Билкова торбичка

Направете билкова възглавница: поставете суха мащерка, лайка, градински чай в торба от плат (за предпочитане от лен). Завържете плътно или го зашийте и нанесете върху болното ухо, като предварително загреете във фурната.

Източник: Мила.бг