Събития

Откриха ремонтирания параход "Радецки" СНИМКИ

  18.09.2020 17:24             
Откриха ремонтирания параход \

В Козлодуй откриха реновирания музей „Параход Радецки”.

На церемонията присъстваха: зам.-министърът на културата Румен Димитров, областният управител на област Враца Малина Николова, кметът на община Козлодуй Маринела Николова, директорът на Националния исторически музей, доц. д-р Бони Петрунова, председателят на Общински съвет Козлодуй Николинка Тодорова, изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Наско Михов и други официални лица.

Ръководител на филиал на Националния исторически музей, на „Параход Радецки”, Ива Борисова, като домакин на кораба, приветства официалните гости.

Заместник-министърът на културата Румен Димитров се обърна към всички присъстващи с думите: „Аз съм изключително щастлив, че съм част от това събитие. Искам да благодаря от името на министъра на културата, г-н Банов, и лично от мое име, на всички, които имат дял в това, днес това събитие да се случи.”

Маринела Николова, кмет на община Козлодуй, изказа благодарност за пореден път на правителството и на премиера Бойко Борисов, с който се срещна лично във връзка с ремонта преди повече от година, за отпуснатите средства за плановия ремонт на кораба. „Община Козлодуй и занапред ще продължи да подкрепя всички дейности и изяви на музея параход. Корабът, който е светиня за всички българи, е гордост за нашата община. „Параходът Радецки”, заедно с атомната централа, са символите на Козлодуй.”

Директорът на Националния исторически музей, доц. д-р Бони Петрунова, благодари на всички, които са спомогнали за осъществяването на ремонта, като изказа специални благодарности и на кмета на община Козлодуй за постоянната подкрепа. „Националната памет е нещото, което ще ни преведе през трудните моменти. Това е нещото, което ще продължи след нас и нашите деца.”, каза доцент д-р Бони Петрунова.

В началото на месец юни 2019 г. бе прието Постановление на Министерски съвет № 140/6.06.2019 г., с което се отпуснаха финансови средства в размер 437 000 лева за планов преглед и ремонт на моторен кораб „Радецки”.

В периода ноември 2019 – януари 2020 г. са извършени ремонтните дейности по корпуса и надстройките на кораба, рулева система, кингстонови сандъци, котвени вериги и основен ремонт на гребни-двигателни колеса на доковото съоръжение на изпълнителя в пристанището на гр. Браила, Румъния. Ремонтните дейности са приети от Български корабен регистър с Акт № 67301/10.01.2020 за корпус и доково освидетелстване.

От началото на месец юни 2020 г. музей „Параход Радецки” посреща своите посетители с изцяло обновена музейна експозиция, посветена на националния герой Христо Ботев и проследяваща историческите събития от май 1876 г. Освен организацията, подготовката и бойния път на Ботевата чета експозицията цели да разкаже историята на превърналия се в реликва параход „Радецки” и неговата съвременна реплика, построена през 1966 г. в резултат на безпрецедентна кампания за набиране на средства.

По време на официалната церемония бяха представени резултатите от работата на Националния исторически музей по извършването на прегледа и ремонта на параход „Радецки” и обновената експозиция.

Корабът отново отвори врати за посетители. Плавания за сега няма да се осъществяват поради въведената епидемична обстановка в страната.

Музеят „Параход Радецки“, който олицетворява началото на пътя към безсмъртието на Ботев и неговата чета, е свещено място както за жителите на община Козлодуй, така и за всички българи.