Бизнес Събития

Вижте какво предложиха хората да стане от бившата текстилна фабрика СНИМКИ

  17.09.2020 19:25             
Вижте какво предложиха хората да стане от бившата текстилна фабрика СНИМКИ

Много идеи прозвучаха тази вечер по време на общественото обсъждане за бъдещето на терена под бившата текстилна фабрика във Враца. Форумът се проведе при спазване на всички санитарни норми за неразпространение на коронавирус. Той беше организиран от градската управа, а негови в„модератори бяха главният архитект Чавдар Спасов и ресорният заместник-кмет Цветан Стойчков.

„Тази сграда пустее отдавна, без да е правено нещо с нея. Значи е дошло времето. Няма лошо предложение от направените предложения днес, защото отразява позициите на различни хора“, каза кметът Калин Каменов. Градоначалникът се изказа последен и обоснова своето лично предложение на мястото да се изградят градски хали, каквито във Враца няма. Той призова за разумно харчене на обществените средства и припомни, че през последните години много общински имоти са били продадени, приватизирани или... подарявани. В резултат на това имуществото на градската управа е било намалено.

Председателят на общинския съвет Владимир Христов също се включи в дебата. Според него най-добре би било на терена да се изгради паркинг на няколко нива, тъй като в тази част на града паркирането е трудна мисия.

Областният управител Малина Николова поздрави общината за дискусията и предложи изграждането на покрит пазар с подземен паркинг на няколко нива. Тя припомни, че подобна идея е била обсъждана преди 11 години, когато начело на община Враца е бил екипът с кмет д-р Костадин Шахов.

Ангел Ангелов от фейсбук групата Врачанофили предложи за има център за обучение на кадри с конферентна зала. В залата се чуха още идеи – арх. Калина Мерудийска призова сградата да се запази и да се обособи галерия, каквато във Враца няма. Граждани поискаха нов Младежки център.

„Това, което се случва с тази сграда не може да продължава. Всяка година ги чистим по 3 пъти. Но повече така не може, защото на мястото на бившата текстилна фабрика може да се издигне нещо хубаво и полезно, което да е икономишчески изгодно за града и хората“, каза кметът Каменов. Той обеща, че следващият обект на обсъждане ще е сградата на бившата Печатница, която се намира на ул. „Демокрация“. Градоначалникът припомни, че зданието се руши, превърнало се е в свърталище на наркомани и е късмет, че досега не е избухнал голям пожар в сградата.

Всички идеи ще бъдат обобщени, след което чрез анкета ще може да се гласува за тях, обещаха организаторите.