Свят

Една от най-популярните области в Гърция пред затваряне заради К-19

  17.09.2020 11:55             
Една от най-популярните области в Гърция пред затваряне заради К-19

До 10 дни ще стане ясно дали наложените ограничителни мерки в област Атика от вчера, заради пандемията от коронавирус, ще имат резултат. В противен случай категорично се преминава към затваряне на областта. Това заяви професорът по инфекциозни болести Никос Сипсас.
Позовавайки се на хода на случаите, който вчера надхвърли 300, професорът каза в предаването "Добро утро Гърция" на ANT1, че картината не е добра и че данните не се променят. Помолен да коментира изявлението на правителствения говорител Стелиос Пецас, който посочи, че евентуално затваряне на областта е на масата, г-н Сипсас подчерта, че "що се отнася до епидемията," никога не казвай никога "важи" категорично.
Никос Сипсас, който е член на комисията на учените за коронавируса, посочи, че „ако е необходимо затваряне на областта, това ще бъде направено. Ако тази ситуация продължи в Атика, тогава несъмнено ще предприемем блокиране. Резултатът от последните мерки ще отнеме от седмица до десет дни. Ако няма резултат, следващата стъпка е да се ограничи движението на гражданите."
Той обясни, че „ситуацията не върви добре. Възходящата тенденция на епидемията е много силна и това може да се види главно от интубираните. Ако оставим ситуация да продължи без драстични мерки, тогава здравната система ще бъде под силен натиск."
Според Сипсас учените, от комисията наблюдаващи пандемията, "ще дадат 10 дни или две седмици на новите мерки, за да видят дали ще има резултат. "Ако възходящата тенденция продължи, тогава можем да стигнем до крайност."
Професорът обясни, че всяко ново затваряне "ще бъде по-кратко".
„Призовавам гражданите да спазват мерките. Време е да го направите, а не да се отпускате. Нещата се влошават", каза още професора.
Днес гръцките здравни власти обявиха 310 нови инфекции с COVID-19 в страната през последните 24 часа, 12 от които са засечени на ГКПП-та по гръцките граници.
Съобщава се за три нови смъртни случая, като общия брой до момента става 313. Средната възраст на жертвите на вируса е 78 години. Броят на интубираните пациенти е 67, а средната им възраст е 70 години.

Източник: Блиц.бг