Събития

СНИМКИ Пуснаха отворено писмо до председателя на общинския съвет във Видин заради...

  16.09.2020 15:45             
СНИМКИ Пуснаха отворено писмо до председателя на общинския съвет във Видин заради...

От фирмата, която доскоро извършваше озеленяването на Видин, разпространиха отворено писмо до председателя на общинския съвет Генади Велков.

Публикуваме текста, който е адресиран и до всички членове на местния парламент в крайдунавския град, заради актуалните въпроси, които поставя:

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

До Председателя на Общински съвет- Видин

До всички общински съветници

 

Преди около година сегашният кмет на Видин в предизборните си речи навсякъде повтаряше, че озеленяването на града е едва ли не е най- лошото, което може да се види. Обещанията бяха, че зелените площи ще са приоритет на новото ръководство на общината, че Видин ще стане „перла“ в короната на дунавските градове и врата на България към Европа. Обвиненията към нас и предишните ръководства на общината бяха основа на всяка реч, а темата за шумата  се повтаряше дори и след края на изборите.

Сега една година след това можем да направим, гледайки отстрани, сравнение между обещания, обвинения и свършена работа.

Какво се оказа, че се получи? Община Видин се зае да поддържа самата тя зелените площи. От края на месец април се започна косене / доста късно /, но без събиране на тревата. Отпадъците от всички дейности не се извозваха на регламентираното за това депо и като резултат се появи ново сметище на територията на бившето поделение до „Баба Вида“. След бурната обществена реакция общината беше принудена чрез предписание на РИОСВ-Монтана да си извози отпадъците, но чак  след 5 месеца.

Бяхме обвинени, че само сме извозвали отпадъци и така сме „източили“ средствата на Община Видин и заради това явно се спря всякакво извозване на растителните отпадъци / икономия за сметка на задължения по закон/. След реакцията на РИОСВ-Монтана започна извозване т.е. нещата се върнаха в изходната си точка.

В желанието си да се окосят зелените площи Община Видин забрави за тротоарите. В целия град / включително и на площада пред общината / тротоарите и плочниците са силно тревясали, а някои изобщо не се виждат от тревата. Там където е окосено не се почиства от хартии, найлонови отпадъци и др. и ефектът е уникален. В парковете плочниците вече не се различават от тревните площи, а самата трева е пожълтяла и пълна с клечки и слама.

Всички очаквахме, че през лятото нещата ще се подобрят, но напразно. За наша изненада  стана особено зле. За първа година във Видин цветя няма / не броя за цветна фигура опита за редове от различни по вид и височина тагетеси в каретата на площада/. Оказа се, че поради липса на поливане бяха унищожени половината от ново насадените дръвчета и храсти в центъра на града и пешеходната зона. В парковете поливане изобщо не се правеше и дори тревата започна да съхне. Тук е момента да се потърси отговорност за унищожените дръвчета и храсти.

В най- горещото време се започна рязането на храсти и с дни клоните им стояха по тротоарите или върху тревата. За окопаване на храстите и/или поне еднократно поливане само може да се мечтае. То беше цяло събитие прекопаването на бурените в каретата на площада. Гордостта на Видин- Крайдунавският парк- явно скоро ще се прости с повечето от вековните си чемшири, защото нямаше кой да пръска системно срещу гъсениците, които ги изгризаха. Розите в централната част на парка са увехнали и естествено не цъфтят, защото не се окопават /само се отесва тревата /, не се поливат и режат.

Друго което ми прави впечатление е, че по тротоарите трябва да се върви с наведена глава или да се слиза от тях, защото клоните са много провиснали. Резитби на дървета с автовишка не се правят  и видинчани или тяхната собственост може само да се молят да не станат жертви на паднал клон или дърво.

Това  е абсолютен  нихилизъм спрямо зеленото ни богатство в града.

„Крайдунавският парк“ в най- старата си и посещавана част  е превърнат  в сбор от случайно разположени детски площадки и съоръжения / без да се засягат децата и родителите им/. Вместо новите съоръжения и атракции да се поставят в друга, обособена част на парка те се слагат до вековните дървовидни чемшири или върху тревните площи.

На практика това вече не е парк- паметник на градинското и парково изкуство, а зелено петно от някакъв град с второстепенно значение, където хората се крият на сянка, а не идват там заради самата градина. Още по- абсурдно е пренасянето на всички панаирджийски атракции на главната алея на парка- рокери, занаятчии и др. и всички павильони , разположени в зелените площи.

На скоро Видин получи подарък - светещ надпис пред театъра. Но вместо общината като собственик да оправи подпорната стена пред него,да махне изсъхналите храсти и да си почисти разхвърляните каменни блокчета / на 10 м от надписа/, тя успя само да помете пред надписа и ръководството и гордо да се снима с дарителките. Абсолютна незаинтересованост. За други гордости на града- „Стамбол капия“ и паметника на цар Иван Срацимир се предлага  дарение под формата на лед осветление. Интересно как ще се освети капията като не се вижда от бурени и израстъци, а фон на паметника са изгризаните кълбовидни чемшири и увехнали храсти, борещи се с еднометровата трева / така е от пролетта и в момента/. Пример за уважение към забележителностите и историята на града.

Ако се продължава така в парковете ни няма да остане здрав чемшир, тревата ще изчезне и ще останат само едни дървета на доизживяване.

Обръщам се към всички общински съветници : спасете зелените площи от нихилизма на Кмета!

Абстрахирайте се от това какво е било, вземете ако трябва външни специалисти  / дори и от други градове /, защото градините загиват. Най- лошото е, че макар в общината да има специалисти по поддържането на зелените площи, които разбират и са доказали това, те са отделени от грижата за парковете и тяхната липса е причина за много от грешките, които се правят. Редно е да се обясни на г-н Кмета, че озеленяването не е само метене на алеи и косене, а е специална наука.

 

Кристиан Динев- Управител на „Еко- Титан“ ЕООД