Събития

Историци разкриват "Последните дни на Видинското царство"

  16.09.2020 21:00             
Историци разкриват \

"Последните дни на Видинското царство" е темата на беседа, която ще се проведе в крепостта "Баба Вида" във Видин. Ще бъдат представи сведения, според които политическият живот на Видинското царство продължава до 1422 година, обясни историкът от Регионален исторически музей Видин Калин Виденов.
"Съществуват поредица от сведения, които се отнасят до първите десетилетия на 15 век, където името България продължава да съществува като държавно-политическо понятие. Някои от тези сведения са познати, други не чак толкова много, но те се разглеждат от гледна точка на това, че краят на българската държава и Видинското царство е настъпил през 1396 година. Така че, ние ще представим част от тези сведения, че българската държава продължава да съществува до 1422 година и краят на Видинското царство се свързва със смъртта на Константин II Асен", каза Виденов.
На 17 септември се навършват 598 години от смъртта на Константин II Асен - единственият син на цар Иван Срацимир. Според съществуващите сведения той умира на 53-годишна възраст в Белград. 
В беседата ще участва и археологът Ваня Ставрева. Тя ще запознае присъстващите с резултатите от археологически проучвания, проведени във Видин. 
Събитието ще се състои на 17 септември, четвъртък, от 11 часа, в крепостта "Баба Вида".