Събития

Фолклорният фестивал "Хорцето на Дефилето" в Мездра събра стотици самодейци от цяла България

  14.09.2020 14:16             
Фолклорният фестивал \

Специални гост изпълнители на празника на българската духовност бяха Илия Луков и оркестър "Тракийско настроение"
За пръв път след шестмесечно прекъсване поради пандемията от Covid-19 стотици любители на народните танци от цялата страна се събраха на едно място, за да се отдадат, заедно, на магията на българското хоро̀. Това стана на Първия национален фолклорен фестивал "Хорцето на Дефилето", който ще се проведе на 11 и 12 септември 2020 г. в гр. Мездра.
Събитието е от празничната програма за отбелязване на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град и е включено от Министерството на културата в инициативата "Европейски дни на наследството" (European Heritage Days), която премина под наслов: "Европа, общо наследство". Организатори на фестивала бяха Община Мездра и Танцов клуб "Хорце, винце и още нещо…" с художествен ръководител Мирослав Аспарухов.
По време на двудневния фолклорен форум на сцената се изявиха повече от 500 танцьори, певци и инструменталисти от различни краища на България. И което е още по-важно - всички станаха приятели завинаги.
В прощъпа̀лника на "Хорцето на Дефилето" взеха участие 16 любителски клубове и школи за български народни танци и хора̀: Танцов клуб „Хорце, винце и още нещо...“ - Мездра, Танцова школа „Нанков“ и Танцов клуб „Виктория“ - Враца, Клуб за народни танци към танцов ансамбъл „Младост“ - Монтана, Клуб за народни танци и хора̀ „Мойто либе“, Фолклорен танцов клуб „Българка“, Фолклорна група „Северозапад“ и Танцов клуб „Ах! Хорца“ - София, Фолклорен танцов състав „Дунав“, Детски фолклорен танцов състав „Дунавче“, Танцов състав за изворен фолклор „Ломски ритми“ и Фолклорен състав „Северняче“ - Лом, Фолклорен клуб „Хайде на хорото“ - Червен бряг, Танцов клуб „Ритъмът на Балкана“ - с. Игнатица, община Мездра, Танцов клуб „Северняшки ритми“ - с. Нефела, община Враца и Танцова група „Ситни стъпки“ - с. Гюргич, община Ружинци.
Пременени в пъстри носии, участниците във фестивала изпълниха по две хора̀ от различни фолклорни области, в това число от областта, от която е съответната група. Сред тях бяха популярни и по-малко известни хороводни мелодии като „Алонела“, „Дьортаяк“, „Абдай“, „Шалауна“, „Айдар Аваси“, „Мелник Аваси“, Боалийско, Чанакчийско, Цапаревско и Черкезко хоро.
Една от кулминациите на фолклорния празник бе конкурсът надиграване с "Тракийска ръченица", в който се включиха повече от 20 танцови двойки. В крайна сметка авторитетното жури отличи с първа награда Клуб за народни танци и хора̀ „Мойто либе“ - София, с втора - Танцов клуб „Хорце, винце и още нещо...“ - Мездра и с трета - Танцов клуб „Ритъмът на Балкана“ - с. Игнатица.
Наградата на публиката заслужи Танцов клуб „Виктория“ - Враца, а специалната награда за автентичност „Пазители на фолклора“ - Танцов състав за изворен фолклор „Ломски ритми“ от гр. Лом.
Акцент в празничната програма бе разучаването на народни хора̀ под ръководството на хореографите Младен Младенов, Анета Вълканова, Николай Нанков и Ивелин Горчовски.
Специален гост на първото издание на "Хорцето на Дефилето" бе обичаният народен певец Илия Луков, който грабна сърцата на публиката с вдъхновените си изпълнения на избрани песни от своя репертоар. Сред тях бяха „Потурчила се Калина“, „Изви се хоро̀ големо“, „Кажи, Яно“, „Сватба прави Иво болярина“, „Мамо, снощи те сънувах“, „Мъжка молитва“ и „Къде си, вярна ти любов народна?“.
"Аз съм щастлив и горд, че съм част от това красиво събитие на българския дух, сподели пред събралото се множество Илия Луков. Радвам се, че съм част от нещо ново - една рожба, която ще продължи напред във времето и ще пази всичко онова, което ни завещаха нашите предци. Благодарение на будни люде като вас успяваме да пренесем в днешно време чистотата, светлината, мъдростта на нашия свещен български фолклор.
Слава богу, днес можем да се гордеем, че стъпка по стъпка възраждаме всички онези 160 танца, записани в Българската академия на науките! Играем хора̀, а не кючеци! И не само англосаксонски уродливи мелодии! Играйте - не се делете!
Пожелавам много години да го бъде това събитие! Да живее България и да ни има! Да бъде!"
Двудневният празник на съхранената духовност завърши с "Хоротека под звездите“ под кръшните ритми на виртуозните инструменталисти и певици от оркестър „Тракийско настроение" - Пловдив.
В унисон с основната цел на фестивала: да се сплотим, да се обединим, хванати ръка в ръка, рамо до рамо, в единна стъпка - на площада чак до първи пели се извиха десетки хора̀, които навярно гледаха с умиление от небето бай Дико Илиев и останалите пазители на българщината.
Мирослав Гетов, снимки: Павел Петров
 Нов случай на повторно заразазяване с COVID-19
Много тежък труп постави на колене медиците от болница в Монтана, викаха на помощ огнеборци
Отварачката показа новия си мъж (Снимка)
Берковица почете 22 септември СНИМКИ
Френското правителство готви затягане на COVID мерките в Париж
Борисов съобщи страхотна новина: Увеличават заплатите на...
Анкета

Одобрявате ли решението да се носят маски от учениците в общите помещения на училищата?


Резултати