Свят

Самолет се разби, загинаха 520, а 35 години по-късно отново се появи на радарите СНИМКИ

  20.08.2020 18:20             
Самолет се разби, загинаха 520, а 35 години по-късно отново се появи на радарите СНИМКИ

Японският пътнически полет с номер JL123 на Japan Airlines се разбива на 12 август 1985 година. И до момента статистически това е най-смъртоносният случай в историята на самолетните катастрофи.
В злощастния ден загиват 520 души, като по чудо оцеляват само четирима. 

В самата Япония не само помнят за тази национална катастрофа, но и всяка година почитат паметта на онези, чийто живот бе прекъснат в резултат на нещастния случай. 
Възпоменанието тази година бе особено символично, защото от 13 до 16 август в страната бе отбелязан традиционният празник на възпоменанието на всичките починали - Обон. 
Но дни преди началото на събитието изведнъж се случило нещо невероятно: на сайта на авиодиспечърите Flightradar24 потребителят в Twitter @ m3600 случайно съзрял самолет с номер на полета JL123, който се приближавал към летището на Нарита. По информация на изданието News JAPAN, фактът, че на радарите на диспечерите се е появил самолет призрак, бързо се разпространил из социалните мрежи и предизвикал бурна реакция в японското общество. 

Ръководството на Japan Airlin излезе с изявление, в което обясни, че служител на авиокомпанията е объркал цифрите при въвеждането на полета, като в същото време към летището на Нарита е летял полетът JL712.
Дали това е успокоило обществото на Япония, не е известно, но в социалните мрежи веднага си спомниха за друг мистериозен полет - 401 на компанията Eastern Airlines, който се разби на 29 декември 1972 година във Флорида.
Работата е там, че няколко години след аварията призраците на загиналите командир на екипажа Робърт Лофт и бордовия инженер Доналд Репо се появявали на бордовете на други пътнически самолети и са помагали за предотвратяването на нови самолетни катастрофи. 

Превод и редакция: Блиц