Събития

Окончателно: Закриват 6 районни прокуратури в Северозапада

  13.08.2020 15:45             
Окончателно: Закриват 6 районни прокуратури в Северозапада

Пленумът на Висшия съдебен съвет единодушно гласува „за“ предложението на главния прокурор Иван Гешев за стартиране на трета вълна на окрупняване на районните прокуратури в страната, пише „Монитор“. Кадровиците на Темида одобриха решението на прокурорската колегия за закриване на 38 районни прокуратури. А 6 от тях са в Северозапада - Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра, Оряхово, Берковица и Лом.

Окрупняването ще започне от 1 януари 2021г.

Затварят се: в района на Окръжна прокуратура-Благоевград: РП-Сандански, РП-Гоце Делчев, РП-Петрич, РП-Разлог; За Окръжна прокуратура-Бургас: РП-Айтос, РП-Карнобат; За Окръжна прокуратура-Велико Търново:  РП-Горна Оряховица, РП-Павликени, РП-Свищов; За Окръжна прокуратура-Враца: РП-Бяла Слатина, РП-Козлодуй, РП-Мездра, РП-Оряхово; За Окръжна прокуратура-Габрово: РП-Севлиево; За Окръжна прокуратура-Добрич: РП-Балчик, РП-Генерал Тошево, РП-Каварна; За Окръжна прокуратура-Кърджали: РП-Крумовград, РП-Момчилград; За Окръжна прокуратура Кюстендил: РП-Дупница; За Окръжна прокуратура-Ловеч:  РП-Луковит, РП-Тетевен, РП-Троян; За Окръжна прокуратура-Монтана: РП-Берковица, РП-Лом; За Окръжна прокуратура-Пазарджик: РП-Велинград, РП-Панагюрище, РП-Пещера; За Окръжна прокуратура-Пловдив: РП-Асеновград, РП-Карлово; За Окръжна прокуратура-Смолян: РП-Девин, РП-Златоград; За Окръжна прокуратура-Стара Загора: РП-Казанлък, РП-Чирпан; За Окръжна прокуратура-Хасково: РП-Димитровград, РП-Ивайловград, РП-Свиленград, РП-Харманли.

Първата вълна на прекрояване на картата на държавното обвинение беше през юли 2018 г., когато пилотно бяха закрити 11 районни прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград.

Вторият етап бе през миналата година, когато бе решено от 1 януари 2020 г. да бъдат закрити още 29 районни обвинения - Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови Пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово и Радомир, Елена, Кнежа, Левски, Никопол, Провадия, Девня, Бяла, Дулово, Тутракан, Първомай, Гълъбово, Раднево, Берковица, Елхово.

Пленумът на ВСС прие и свои Вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма. Правилата са във връзка с чл. 101, ал. 1 от Закона за мерките срещу изпирането на пари и чл. 9, ал. 8 от Закона за мерките срещу финансирането на тероризма.

В 7-дневен срок ще бъде изпратено уведомление по образец до Дирекция„Финансово разузнаване“ към Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Правилата са свързани с процедурите за обществени поръчки, като главният секретар на ВСС беше назначен да съблюдава за спазването им. Правилата предвиждат мерки за предотвратяване и разкриване на действията на физически и/или юридически лица, групи и организации на организираната престъпност, насочени към изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Те установяват организацията по осъществяване на вътрешен контрол по изпълнението на задълженията по ЗМИП, ЗМФТ и актовете по прилагането им; очертават приложното поле на комплексната проверка и параметрите на разширената и опростена комплексна проверка; действията при отказ от извършване на операция или сделка, установяване и прекратяване на делови взаимоотношения; начини за идентификация и проверка на идентификацията, както и способи за изясняване на произхода на средства; собствена оценка на риска по чл. 98 от ЗМИП и определяне на рисковия профил на клиентите; регламентират процедури за събиране, съхраняване и разкриване на информация, както и обучение на служителите, във връзка с дейността им по превенция на изпирането на пари и финансирането на тероризма.