Събития

Видин е домакин на изложба за Леонардо да Винчи СНИМКИ

  13.08.2020 14:45             
Видин е домакин на изложба за Леонардо да Винчи СНИМКИ

Видин е домакин на изложба за Леонардо да Винчи. Тя бе открита днес в Художествената галерия „Никола Петров“ от заместник-кмета на Община Видин Борислава Борисова. Гостуващата изложба е под наслов „Леонардо – благородният гений“ и е посветена на 500-годишнината от смъртта на знаменития творец. Подгот­ве­на е от Не­го­во Превъз­хо­ди­тел­ство Сте­фа­но Балди - пос­ла­ник на Република Италия в Бъл­га­рия и се организира от Посолството на Италия у нас, със съдействието на Италианския културен институт в София и Почетното консулство на Италия в град Варна.

„Благодаря на италианското посолство за възможността Видин да бъде домакин на тази престижна културна проява и приканвам гражданите и гостите на града да я посетят, за да научат интересни факти за личността и творчеството на един от най-великите хора в историята на човечеството“ – каза Борисова.

Богдан Александров, уредник в галерията, представи експозицията от 14 винилни пана с изображения, придружени с текстове на български и италиански език, като заяви, че геният на Леонардо винаги ще вдъхновява, дори и в хипер модерното ни време.

На откриването присъстваха и доброволците, участвали в деветото издание на Фестивала на изкуствата „Дунавски вълни“.

Преди събитието, на откритата сцена при Художествената галерия Градският духов оркестър привличаше вниманието и радваше посетителите с изпълнения на популярни мелодии.

Изложбата за Леонардо да Винчи ще остане във видинската галерия до 28 август.