Свят

Франция изпраща два изтребителя и фрегата в Средиземно море

  13.08.2020 12:40             
Франция изпраща два изтребителя и фрегата в Средиземно море

Франция ще изпрати два изтребителя "Рафал" и фрегатата на военноморските сили "Лафаейт" в източната част на Средиземно море в рамките на планове за увеличаване на военното си присъствие в района.

Това съобщи днес министерството на въоръжените сили, цитирано от Ройтерс, на фона на признаци на напрежение с Турция.

По-рано френският президент Еманюел Макрон призова Турция да спре сондажите за петрол и газ в спорните води в района, довели да изостряне на напрежението с Гърция, допълва БТА

Гръцкият премиер благодари на Франция за обещанието й да увеличи военното си присъствие в Източното Средиземноморие, предаде Асошиейтед прес.

Кириакос Мицотакис написа в Туитър, че френският президент Еманюел Макрон е истински приятел на Гърция и също твърд защитник на европейските ценности и международното право.

Макрон обяви след телефонен разговор с Мицотакис късно в сряда, че е решил временно да увеличи френското военно присътвие в Източното Средиземноморие в предстоящите дни в сътрудничество с европейските партньори, включително Гърция.

В изявление по телевизията в сряда Мицотакис предупреди за риск от инцидент в оспорваната зона, където са събрани гръцки и турски военни кораби.

Днес гръцкият външен министър Никос Дендиас замина за Израел за разговори по въпроса.

Източник: 24 часа