Събития

Започна основен ремонт на покрива на църквата в село Крета СНИМКИ

  12.08.2020 13:45             
Започна основен ремонт на покрива на църквата в село Крета СНИМКИ

Служители в Общинско предприятие „Чистота“ започнаха основен ремонт на покрива на църквата „Св. архангел Михаил“ в мездренското село Крета, която от години е в окаяно състояние. Ремонтните дейности се извършват с дървен материал, дарен от спомоществователи, и включват цялостна подмяна на покривната конструкция, която е изгнила и тече.

Предвижда се още да се изгради дренажна система откъм северната страна, да се сменят прозорците и да се реставрира входната врата. Ще бъдат освежени таванът и вътрешно храмовото пространство, които също са компрометирани.

Сред дарителите, отзовали се на богоугоднoто начинание, са бизнесмените Андреас Испиридис, Емил Босев, Мирослав Захариев, Иван Иванов-Тениди, Преслав Христов, Цветомир Иванов и др. С волни пожертвования христолюбивата инициатива е подпомогната и от местните хора.

„Благодаря на спонсорите, които осигуриха материалите, на бригадата от ОбП „Чистота“, която ремонтира покрива и на всички, които се включиха с парични суми“, каза по този повод кметският наместник на с. Крета Виолета Панова. Заедно ще се успеем в това добро дело!“.

„Благодарим на всеки, пожелал да помогне, за да запазим едно духовно и историческо място, което пази и съхранява християнските устои на България, сподели от своя страна енорийският свещеник на селото отец Пламен Кръстев. Всеки, който желае да помогне, може да се свърже с Кметството на тел. 0886 150 319. Не ще обеднее ръката на този, който знае как и къде да дарява. Амин.“

Амбицията е ремонтът на кретската църква, която е една от най-старите в община Мездра, да бъде завършен най-късно за нейния храмов празник - Архангеловден (21 ноември ст. стил), когато е и съборът на селото.