Крими

Мъж съди прокуратурата за 40 бона, престоял в ареста незаконно

  14.08.2020 06:00             
Мъж съди прокуратурата за 40 бона, престоял в ареста незаконно

Мъж от ломското село Сталийска махала съди прокуратурата за 40 000 лева за причинени неимуществени вреди заради престой в ареста по обвинение, което в крайна сметка не се доказало и разследването било прекратено. Делото е заведено по Закона за отговорността на държавата и общините. Ще се гледа от окръжния съд в Монтана.

40-годишният Цветан Янчев беше задържан с още няколко души през май 2014 година.  Повдигнато му е обвинение за участие в организирана престъпна група за грабежи, изнудвания и палежи в периода 2012 – 2014 година. Според мъжа престоят му месеци наред в ареста буквално съсипал живота му. За хората той и до днес си остава престъпник и затворник, макар че от пускането му на свобода и прекратяването на разследването са минали повече от 5 година. Страда и семейството му.

Янчев беше задържан по време на предизборната кампания за европейски парламент през 2014 година след нападение над джипа на тогавашния бивш депутат и ГЕРБ и настоящ народен представител от ДПС Димитър Аврамов.

Екшънът се разигра на 17 май – петък, вечерта около 21,30 часа на пътя между Сталийска махала и Лом.  Трима мъже потрошиха с метални пръти джипа на Аврамов “Ауди Q 7”. Той не беше в колата. На волана бил 36-годишният К.Д.Ц. от Монтана. С него пътували Ц.Ц. на 40 г. и А.А. на 35 г., жители на областния град. Джипът е застигнат от лек автомобил  “Ауди”, двете коли се изравнили и на разклона за Трайкова джипът на Аврамов спрял. Спряла и лимузината, от  нея  изскочили трима с метални тръби и започнали да трошат стъклата и да блъскат по покрива на джипа. После изчезнали. Никой от пътуващите в потрошената кола  не пострада. Часове след екшъна полицаи задържаха бизнесмена Димитър Д. от Лом и дясната му ръка Евгени С. - Умара като заподозрени за организиране на нападението. Задържан е и Цветан Янчев.

Предизборната кампания през пролетта на 2014 година в региона беше доста бурна. Битката за гласове прерасна в истинска война. Дни преди нападението над джипа на Аврамов -  на 15 май през нощта, двама с бухалки нахлули в дома на Росен Евгениев в  Сталийска махала и пребили него и малкия му син докато били в леглата си. Евгениев е сред ромските лидери в селото и версията за побоя бе, че е трябвало да го елиминират от предизборната борба. Малко след боя  Росен се съвзел и сам телефонирал на 112. Пристигналият лекарски екип оказал помощ на двамата. Криминалисти смятат, че целта на нападателите е била сплашване, а техен обект бил само Росен. До момента биячите не са изправени пред съда, макар че полицията още тогава съобщи, че има заподозрени.

След двата инцидента в Ломско мрежата за контролиран вот започна да се разплита, но още на следващите избори всичко продължи по старому, а  разследването за нападението над джипа на Аврамов прекратено заради недостатъчно доказателства срещу арестуваните.

Още интересни материали по темата ще откриете днес ввъв вестник "Конкурент" -  темата на броя е посветена на Темида.