Здраве Лайфстайл

Какви са рисковете за сърцето след заразяване с COVID-19

  14.08.2020 07:30             
Какви са рисковете за сърцето след заразяване с COVID-19

Последиците за сърцето след заразяване с COVID-19 са все още непредсказуеми,  заяви пред NOVAкардиологът от Националната кардиологична болница доц. Красимира Христова.

„Увреждайки белия дроб, който е част от сърдечносъдовата система, по един или друг начин се уврежда и сърцето”, добави тя.

Христова посочи още, че развитието на сърдечна недостатъчност е един от най-тежките етапи при някои пациенти. „Доказани са и възпалителни промени, които настъпват още в острия стадий на заболяването”, допълни тя. Специалистът по сърдечни болести разясни, че са доказани случаи на проблеми и при млади боледуващи от коронавирус. При деца се наблюдават миокардити.

„Има имитация на Болест на Кавазаки, която се наблюдава при децата, също причинена от COVID-19, доказано в световен мащаб”, информира още Христова.

„По различни начини вируса засяга нашата сърдечносъдова система. Има възпалителни, тромботични усложнения, които оказват влияние на белодробната циркулация, венозните съдове и миокарда”, беше коментарът на кардиолога проф. Иво Христов. Той сподели, че има инициатива, чиято цел е да изследва всички, срещнали се с вируса.

„Пациентите в България не са толкова много и аз смятам, че един скрининг, който да е правилно и добре организиран, може да се обхване голяма част от хората”, разясни проф. Христов. Кардиологът от „Аджибадем Сити Клиник” съобщи за послеефект на инфекцията, който засяга сърдечносъдовата система.

Източник: Дарик