Събития

Красимир Богданов: В началото на септември внасяме закона за частния фалит в Народното събрание

  10.08.2020 17:00             
Красимир Богданов: В началото на септември внасяме закона за частния фалит в Народното събрание

Народният представител от ВМРО във Враца Красимир Богданов определи края на вечния длъжник за сериозна промяна, която поправя голяма несправедливост.

От гледна точка на справедливостта това е много важна стъпка, защото в момента се водят над 600 хиляди дела срещу такива длъжници, а при случай на смърт наследниците наследяват дълговете. „Изключително несправедливо е и че понякога размерът на лихвите надхвърля главницата“, категоричен е Богданов.

„В момента се работи по закона за личния фалит, за да бъдат отстранени спорните моменти“, каза още Богданов.

10-годишна абсолютна давност за събиране на вземания от физически лица е първата стъпка към борбата на ВМРО за въвеждането на института на т.нар. „частен фалит“.

„Работим над недоразуменията, които евентуално би могъл този закон да предизвика. Защитаваме интереса на всички страни“, заяви той.

В нашето законодателство има добре уредена процедура за обявяване на неплатежоспособност на търговци, но когато стане въпрос за физически лица, които не упражняват търговска дейност, ситуацията е съвсем различна, продължава разговорът с Красимир Богданов, депутат от ВМРО.

„Търсим решенията, които да са работещи и практически, да отговарят на интересите на всички. В началото на септември ще внесем закона в Народното събрание“, допълни Богданов.

С изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсванията ѝ, освен в случаите, когато задължението е отсрочено и разсрочено. След приключването на тези 10 години кредиторите няма да имат право на претенции по съдебен ред или по някакъв друг ред да искат събиране на това вземане, каза Богданов.