Крими

Върнаха за доразследване делото за взрива в гаража на адвокат Красимир Босев

  10.08.2020 16:02             
Върнаха  за доразследване делото за взрива в гаража на   адвокат Красимир Босев

Окръжният съд в Монтана прекрати съдебното производство и върна за доразследване делото за взрива в кооперацията на адвокат Красимир Босев. Обвиняем е Цветан В., известен като Бджика . Мъжът е осъждан многократно. Сега му е повдигнато обвинение за палеж с повишена опасност и значителни вреди.

Според съда по време на разследването не е работено достатъчно по тезата за умисъл на деянието и не са извършени щателни експертизи за размера на насените щети.

56 - годишният Цветан П. В. бе задържан  през октомври миналата година.  за палеж , който предизвика взрив в кооперация в Монтана, унишожи лек автомобил „Волво" на адвокат Красимир Босев  и нанесе сериозни щети на цялата сграда.

Срещу Баджика,  който е осъждан 16 пъти за престъпления от общ характер, започна досъдебно производство, а от 23 октомври н под стража.

По време на разследването стана ясно, че нанесените от палежа щети са за  71 769 лева,  като пожарът е представлявал опасност за живота на живеещите в  сградата. За това престъпление законът предвижда от 3 до 12 години затвор.

Съдът констатира обаче, че на досъдебното производство са допуснати съществени процесуални нарушениявърна делото на прокуратурата за доразследване. Според съдиите в  обвинителния акт има  противоречие относно опасността за живота на обитателите на сградата от пожара – веднъж се твърди, че такава опасност е имало единствено за живеещи в апартамент 4, а след това - за всички, като се сочи фактът, че е била застрашена  газовата инсталация на сградата. Според съда е налице и непълнота в обвинението като е посочено, чезапалването на автомобила е извършено умишлено, а по отношение на останалите причинени щети умисълът е евентуален. Всичко това според съда налага прекратяване на съдебното производство, връщане на делото за доразследване и изготвяне на нов обвинителен акт.