Събития

Пет нови скулптури обогатиха Галерията от каменни пластики на открито в Мездра

  10.08.2020 15:25             
Пет нови скулптури обогатиха Галерията от каменни пластики на открито в Мездра

Пет нови творби на съвременното българско монументално изкуство, създадени по време на VII Симпозиум по скулптура “Мездра 2020”, обогатиха Галерията от каменни пластики на открито в крайискърския град, изграждането на която започна през 2004 г. Художествените произведения от бял врачански камък, изработени в рамките на биеналето, са експонирани в зелените площи на десния бряг на река Моравешка, срещу общинския пазар, както и на площад „Калето“.

По този начин монументалната галерия от каменни пластики, оформила се през последните 16 години по протежение на най-дългата мездренска улица - „Александър Стамболийски“, беше допълнена с екстериорните творби (разположени в посока изток - запад - юг): „Изгрев над река Искър“, дело на Теодор Дъскотлиев от Полски Тръмбеш, “Живият храм“ на Милен Василев от Враца, „Връзка с природата“ на Иван Стоянов от Ямбол, „Ритъм“ на Кирил Георгиев от Казанлък и „InSideOutSideIn” (“ВътреВънВътре“) на Рафаил Георгиев-Рафо от София.

Уникалната експозиция на открито вече включва 41 скулптурни творби от 30 български и чуждестранни автори. Географският ареал на скулпторите, взели участие досега в симпозиума, обхваща 15 български града, Валенсия/ Испания и Кампина/ Румъния.

„Благодаря на участниците в симпозиума, че уважиха това събитие. Благодаря и на екипа, който го организира, каза при закриването на симпозиума кметът на Мездра Иван Аспарухов. Надявам се, че със следващите издания ще можем да реализираме докрай нашата идея да свържем целия пръстен от скулптурни творби, разположени в градска среда. За да могат жителите и гостите на нашия град да се докоснат до това изкуство.“

Седмият симпозиум по скулптура „Мездра 2020“ продължи от 7 юли до 7 август. Организатор на събитието бе Община Мездра със съдействието на водещите местни фирми за добив и обработка на скалнооблицовъчни материали „Хемус-М“ и „Йотов Стоун“, които предоставиха безвъзмездно каменните блокове, необходими за работата на творците.

Следващият симпозиум по скулптура ще се проведе през лятото на 2022 г.