Спорт

Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти: Ботев играе честно до края на кампанията и изпада от елита

  02.08.2020 07:43             
Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти: Ботев играе честно до края на кампанията и изпада от елита

Доста актуално е да се пише в настоящия момент за борбата, която Ботев води за оцеляване във футболния елит. Не само защото отборът се намираше в подобна ситуация, но и защото преди няколко години положението беше също толкова драматично. В традиционната си рубрика ви връщаме със 7 години назад във времето, за да си припомним заедно радостта и мъката от събитията. Тогава ги нямаше парите от АЕЦ "Козлодуй" и Уинбет, а клубът разчиташе на лимонада и лютеница с марката "Ботев". Благодаря на издателя на в. „Конкурент“ Димитър Николов, че ми даде възможност да разкажа и тази история на страниците на вестника на Северозапада. Тя е поучителна за всеки, който си мисли, че футболът е играчка. Както е казал един световно известен играч: „Футболът е проста игра за умни хора“. Понякога събитията обаче не се случват на терена, а извън него, което предопределя съдбите на участниците в описаната история.

Рубрика на Георги Александров

Продължаваме да ви разказваме за лудия сезон 2012-2013 г., завършил с изпадането на Ботев от елита.

Очаквано Ботев пада с 1:5 при гостуването в Ловеч, а после идва ред на епичната битка с ЦСКА /в тази поредица вече е ставало дума за головия трилър, чиито сценарий е писан от Хичкок, а кадри от нея влизат в световния телевизионен обмен!/. 7 гола, 2 червени картона, 3 дузпи и изгонен треньор на домакините, който вади червен картон на безобразния съдия - така най-кратко може да се опише драмата от 6 април 2013 г. на стадион "Христо Ботев". „Армейците“ печелят с 4:3, а в края на сезона "червените" ще направят още един кофти номер - подаряват оставането на Локо /София/, като излизат в последния си мач срещу тях с голобради юноши. По същото време Ботев завършва едва 1:1 във Варна и отпада от елита.

Иначе хронологията е ясна - врачани бият като гости в Пловдив "смърфовете", а после вместо сигурен успех се дънят срещу Миньор - само 0:0, което дава първите сигнали, че сезонът може да завърши зле. Поражението от Черноморец на Херо засилва черните краски, защото врачани отнасят и 1:4 в Разград. Надеждата за оцеляването се ражда след 2:1 над Етър у дома, после със същия резултат врачани се налагат над Славия в София, но следва 1:3 у дома от Левски. Тежкото 0:5 в Пловдив срещу съименника не е изненадващо, защото Ботев пази силите си за финалния щурм. Точно тогава спортният директор на врачани Валентин Станчев прави едно култово изказване, според което в мачовете си до края противниците на Локо /Сф/ трябва да са куци или слепи, за да не ги победят. Става дума за Литекс и ЦСКА, докато по същото време врачани посрещат Монтана и гостуват във Варна на Черно море, който не се бори за нищо. Да, но става точно обратното. "Оранжевите" на Стоичков падат с 1:2 у дома с гол в добавеното време, а после ЦСКА излиза с юношите в "Надежда", за да помогне на "железничарите" да останат в елита.

По същото време Ботев взима пирова победа с 3:1 над изпадналите комшии от Монтана и завършва 1:1 край морето - достатъчно, за да завърши под чертата. Месеци по-късно ще се разправят легенди за това как публиката във Варна е подкрепяла врачани, но шефовете на "моряците" не искали да играят нечестно. Ботев просто няма ден и приключва борбата само с попадението на Илия Илиев от пряк свободен удар.