Събития

Започна дело за собствеността на бившето лятно кино "Цвят" във Видин

  02.08.2020 16:30             
Започна дело за собствеността на бившето лятно кино \

Дело за собствеността на бившето лятно кино "Цвят" е образувано във Видинския районен съд. Съдебният спор е между Народно читалище "Цвят" и фирмата правоприемник на някогашното държавно предприятие "Кинефикация". Видинското читалище има нотариален акт за собственост на терена, заяви секретарят на културната институция Любомир Илиев:

"Това е една изконно читалищна територия. Това е терен, който е дарен още през 1907 година с крепостен акт от Общината за построяването на читалищна сграда. Образно казано, ние сме си построили къщата и е останало в терена дворно място. И в един момент се явява един субект, който претендира за дворното място."

Читалището разполага с документи, доказващи, че лятното кино е отдавано под наем, без да променя собствеността си, добави Любомир Илиев.

Адвокат Рени Длъгнекова, която представлява фирмата, предявила съдебния иск, обясни, че лятното кино е било собственост на бившата "Кинефикация":

"При  приватизационната сделка на РМД-то е включено в правния анализ и лятното кино с 430 кв. м., за което има документи, има и заповед за отписване и т.н. Впоследствие, както е записало вещото лице, "грешки в общината" те са се снабдили с констативен нотариален акт за целия имот. Междувременно и правоприемникът на "Кинефикация" също има за 430 кв. м. и в момента два нотариални акта има, които се припокриват."

Казусът е сложен и съдебният процес ще бъде дълъг, добави адвокатът. Следващото заседание по делото е насрочено за 27 август.

 

Радио "Видин"