България Здраве

Прокуратурата влиза в старчески домове заради нови огнища на коронавирус

  02.08.2020 08:40             
Прокуратурата влиза в старчески домове заради нови огнища на коронавирус

Апелативната прокуратура във Варна разпореди проверки в домовете за стари хора в региона. Причина за това са новите огнища на COVID-19. Проверки ще бъдат извършени във всички специализирани институции за социални услуги и старческите домове във Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра, като експертите ще следят доколко адекватни са предприетите мерки за ограничаване на заболяването по време на усложнената епидемиологична обстановка.

Проверките ще бъдат насочени не само към мерките, взети до момента, но и предприемането на допълнителни, за да бъде ограничено заразяването с COVID-19.

Освен това ще бъде събрана информация за броя на наличните легла и необходимостта от допълнителни болнични пространства. В проверките ще участват представители на Регионалната здравна инспекция, регионалните дирекции за социално подпомагане, областните дирекции на МВР, както и областните управители на територията на апелативния район. В Дома за стари хора "Свети Георги" във Варна са в изолация от 16 април, тъй като 9 от 10 проби на настанени в хосписа са положителни. Хората са били откарани с Бърза помощ до Инфекциозна болница и след преглед, върнати обратно. Днес един човек е починал, потвърди управителят на дома - Светльо Георгиев.

"Този човек, който беше с 40 градуса температура и видимо дихателни проблеми, беше върнат заедно с всички останали и с изписана рецепта", разказа той. "Закараха ги в болницата и казаха, че няма места", обясни управителят на дома. След връщането в дома тези, които са дали положителни проби, са изолирани в отделни стаи. Останалите 250 души в сградата се чувстват добре и нямат оплаквания. Според Апелативната прокуратура във Варна още на 30-и и 31-ви юли компетентните органи са извършили проверка в дома и са събрали достатъчно данни за извършено престъпление: а именно нарушени мерки по време на пандемия със смъртни случаи. "РЗИ- Варна дойдоха и ми съставиха, защото не сме преместили хората в другата сграда. Ние им обяснихме, че няма как да ги преместим, защото нямаме специализиран транспорт и нямаме оборудване. За това искат да ни съставят акт и ни плашат с полиция и прокуратура, че ще ни затворят дома. Значи при всякакви проблеми ние сме длъжни да се обадим на 112 и оттам Бърза помощ да реши къде да бъдат настанени хората", каза още управителят. От Варненската апелативна прокуратура отказаха да коментират случая, тъй като все още тече разследване. Оттам обаче потвърдиха, че е започнато досъдебно производство под надзора на Районната прокуратура във Варна. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10000 до 50 000 лева.

Блиц