Събития

ОБНОВЕНА Уникални коли на ретропарада във Видин СНИМКИ

  01.08.2020 14:26             
ОБНОВЕНА Уникални коли на ретропарада във Видин СНИМКИ

При изключително голям интерес протече традиционната проява, чийто инициатор е видинчанинът Иван Цолов. Тази година за организирането на Ретро парада съдейства платформата за събития „Sтетика“.

На паркинга пред Общината се подредиха над 100 ретро автомобила и мотоциклети на участници от цялата страна – Бургас, Русе, Стара Загора и др., от Румъния и Италия. Заместник-кметът Борислава Борисова разгледа атрактивните возила и разговаря със собствениците им. По-късно тя се качи в немски военен „Феномен Гранит 30“ от 1936 година, който потегли начело на парадното шествие към розариума край крепостта „Баба Вида“, където се проведе официалното откриване. „Ретро парадът е прекрасна инициатива, дълго чакана от всички ни. За първи път обаче той се прави тук, в Крайдунавския парк, на това знаково място край средновековната крепост. Общинската управа ще продължава да съдейства за неговото провеждане, защото той наистина заслужава да се радва и занапред на още по-голям интерес“, заяви Борисова и поздрави всички от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков, като пожела прекрасни и незабравими емоции на всички гости на старопрестолния ни град.

Шестчленно жури с председател Димо Джамбазов оценяваше представянето на участниците. Раздадени бяха общо 25 специални награди. Купата на кмета отиде при Найден Марков – собственик на джип „Феномен Гранит 30“, а Купата на организатора взе Гено Иванов – собственик на „Шевролет Корвет“. Сред отличените за най-масово присъствие са „Класика Враца“. За най-автентичен мотоциклет бе признат „БМВ Къстъм“ на Евгени Данов, а призът за "Дебютиращ автомобил" взе Деян Господинов за своя „Москвич 2138“. Отличието "Автомобил на публиката" бе за „Линкълн Континентал“ на Емил Емилиянов. Соц. автомобил „ВАЗ 2101“ стана ретро возилото на Стелиян Петровски, а награда за тунингован автомобил спечели Петър Бабачев за „Рено 8 Гордини“. За чуждестранно участие приза спечели Манеа Драгош, собственик на „Дачия“. Всички наградени участници получиха купи, грамоти, бутилка бяло вино от местна винарна и по 20 л гориво. Специална награда от името на Община Видин – плакет и картина от видинския художник Александър Александров, изобразяваща Стамбол капия, взе Георги Димитров.

Иван Цолов връчи плакет на заместник-кмета Борислава Борисова, а съорганизаторите от „Sтетика“ й подариха за спомен ръчно изработен сувенир и картичка.

 По традиция бе проведена и томбола за зрителите, в която двама късметлии се сдобиха с велосипеди.

 На финала колона от наградени автомобили потегли към бутикова изба в село Неговановци за дегустация на вино, а за по-късно през деня е предвидена разходка с яхти по река Дунав.