Свят

СЗО с кошмарна новина за Covid-19

  01.08.2020 12:21             
СЗО с кошмарна новина за Covid-19

Глобалната епидемия от коронавирус е бедствие, чието въздействие ще продължи далеч в бъдеще, заяви в петък генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, цитиран от "Ройтерс".

"Пандемията е здравната криза на века, последиците от която ще се усетят през следващите десетилетия", заяви Тедрос на заседание на комисията по спешни случаи на СЗО. Пандемията е убила повече от 670 000 души, а са регистрирани над 17 милиона случая. Съединените щати, Бразилия и Индия са най-силно засегнати от COVID-19.

Междувременно над 150 фармацевтични компании работят върху ваксини, въпреки че първата им употреба не може да се очаква до началото на 2021 г., съобщи Световната здравна организация миналата седмица Въпреки че познанията за новия вирус са напреднали, много въпроси остават без отговор и населението остава уязвимо, заяви Тедрос в петък. СЗО предупреди по-рано, че промяната на сезоните изглежда не се отразява върху разпространението на коронавируса. Също така призова държавите и правителствата към честност по отношение на данните за пандемията COVID-19, за да може да има ефективна реакция срещу разпространението на заразата.

Световната здравна организация съобщи за рекордно увеличение на случаите на зараза с коронавируса по света за денонощие, предадоха световните агенции. За 24 часа има увеличение с 292 527 на случите на зараза. Най-голямото дневно увеличение идва от САЩ, Бразилия, Индия и Южна Африка. Предишният рекорд в тази насока датира от 24 юли и беше 284 196. Смъртните случаи за денонощие са се увеличили с 6812.

Близо 40 страни по света са съобщили за рекордно увеличение на случаите на зараза за деня през изминалата седмица. Случаите на зараза нарастват също в Австралия, Япония, Хонконг, Боливия, Судан, Етиопия, България, Белгия, Узбекистан и Израел, отбелязва Ройтерс. В глобален план заразените от началото на пандемията са над 17,4 милиона души, а смъртните случаи са близо 675 000.