Интервю Спорт

Антони Здравков: Искам играта на Ботев да харесва на хората

  03.08.2020 11:40             
Антони Здравков: Искам играта на Ботев да харесва на хората

В навечерието на новото футболно първенство старши-треньорът на Ботев Антони Здравков отговори на въпросите на "Конкурент". В събота врачани посрещат шампиона Лудогорец, чийто треньор беше събеседникът ни. За това и още куп неща си говорим с човека, спасил от изпадане Ботев цели два пъти от три опита.

 

Георги Александров

 

Г-н Здравков, готов ли е Ботев за новото футболно първенство?

Искрено се надявам да е готов. Иска ми се въпреки проблемите с окомплектоването на отбора да решим всички проблеми в дните преди мача с Лудогорец.

Паузата между двете първенства беше изключително кратка заради пандемията от коронавирус. Успяхте ли да си отпочинете от тежките битки за оставане в края на миналия сезон?

Помните, че доиграхме първенството във форсмажорни обстоятелства. Изиграхме решителните 4 срещи в рамките на 10 дни, което донесе травми на някои футболисти. Бяхме принудени да хвърлим в боя невъзстановени от контузии момчета, което задълбочи проблемите им и сега берем горчивите плодове на тези тежки решения. Но тогава нямахме избор – някои трябваше да играят на обезболяващи инжекции, за да се спасим от изпадане!

А травмираните сега не водят нормална тренировка, което ни създава други неудобства. Затова няма как да ни стигне времето за почивка. След мача с Царско село пуснахме момчетата в кратка 5-дневна почивка, след чиито край се събрахме за началото на подготовката за новото първенство. Надявам се да не сме загубили ритъма. Огромна роля ще изиграе окомплектоването на състава. Все пак петима от играчите, които бяха с нас през миналото първенство, вече не тренират с Ботев. Двама от тях са от защитата, което ни принуждава да търсим други решения, за да намерим достойни техни заместници. Ние не разполагаме с бюджет, който да ни позволи да купуваме футболисти с високи финансови претенции, затова се съобразяваме с нашия стандарт.

Успяхте да задържите голяма част от футболистите, които досега играха в Ботев. Каква е вероятността някой от петимата, напуснали Враца, отново да облече зеления екип?

Според мен, единственият, за когото все още има някакъв шанс да се завърне при нас, е Ангел Лясков. Решението за това обаче не е в нашите ръце. Той е състезател на ЦСКА-София. Всички останали имат договори с други отбори. Знаете за Андреас Васев, който отиде в Миньор. Деян Иванов се завърна в Левски, където заради положението в клуба, ще разчитат на него. Петко Ганев подписа договор с Арда, а Доминик Янков се върна в Разград и ще се опита да се наложи в Лудогорец.

Кои са новите в отбора?

Те не са толкова много. Привлекли сме Димитър Буров – младо момче, което играе на позиция ляв външен халф и Юлиан Ненов, който е познат във Враца. Той обаче не е във функционалното състояние, което ни се иска, а има и да решава документални подробности с Дунав /Русе/, където игра за последно. Надявам се да е готов за мача с Лудогорец.

Имаме и двама футболисти на проби. Това са португалският полузащитник Педро Ангоа, който идва от Етър със статут на свободен от трансфер, и Реми – младо момче от юношите на Левски, което играе на поста централен нападател, но досега не е бил в мъжкия футбол. За хората на проби ще решаваме през следващите дни дали остават при нас.

Пропускаме руския вратар Дар Королев, за когото от ръководството съобщиха, че е сигурно ново попълнение?

Така е. Той още не е пристигнал при нас. Тренираше с отбора преди да започне пандемията от коронавирус. Надяваме се, че това младо момче ще ни даде сигурност в рамките на вратата. Дали ще успее да се наложи, зависи само от него и от желанието му да се развива.

Стартът на първенството е убийствен за Ботев – в първите 3 кръга във Враца идва шампионът Лудогорец и вицешампионът ЦСКА София, а гостувате на носителя на купата Локомотив /Пловдив/. Това обаче не е ли възможност да изненадате неприятно някой от водещите отбори?

Няма да ни е никак лесно. В първите три кръга играем срещу първите по сила отбори в България. След това гостуваме на традиционно неудобния за нас Берое. Но ние няма да отписваме нито един от тези мачове, защото всяка среща освен точки, може да ни донесе самочувствие и увереност, че вървим по правилния път. Искаме да печелим точки в тези мачове, защото в тях ние не сме фаворитът. Но искам да подчертая – ние не сме аутсайдери в тези първи срещи и който ни подцени, ще съжалява.

В същото време футболните запалянковци във Враца страдат, защото поне засега на мачовете няма да има публика. Ще ви липсва ли подкрепата от трибуните особено срещу Лудогорец и ЦСКА в първите срещи?

За нито един клуб не е приятна ситуацията в момента. Все пак футболът е създаден, за да забавлява хората, което към този момент не може да се реализира заради пандемията от коронавирус. Но всичко това не може да става за сметка на здравето и ние се съобразяваме с изискванията на БФС. Ще играем без публика – какво да правим?! Във Враца хората обичат своя отбор и са го доказали през годините. Винаги са били зад своя Ботев – и когато сме губили, и когато сме печелили. Липсата на публика е голям проблем и за отбора, който усети любовта на хората особено в края на сезона, когато имаше нужда от малко повече увереност. Ние – треньорско ръководство, футболисти и клубна управа, даваме всичко от себе си, за да отговорим на изискванията на публиката и да радваме хората с по-добра игра.

Да ви напомня, че във Враца искат и местни момчета в първия отбор. А досега единствен Христо Митов отчиташе местната школа. Какво ще промените през новото първенство?

Взехме няколко момчета от школата на подготовка. Мнението ми е, че тук е изпуснат края с детско-юношеския футбол и ще е нужно много време, за да се навакса изоставането. От 8 месеца съм във Враца и имам поглед върху нещата. Мога да отлича само едно дете – Мирослав Маринов, когото публиката познава и като Мишката. Този тийнейджър работи всеки ден с мисълта да расте и да се развива във футбола и смятам, че през новото първенство ще получава шанс да играе в мъжкия отбор, защото го заслужава.

Има и други момчета от школата, които тренират с нас, но към този момент не могат да имат неговите претенции и има още какво да покажат.

Да не забравяме, че Юлиан Ненов се завръща в Ботев, а той е част от местната школа.

Да Ви върна към миналия сезон, който завърши неотдавна. Доволен ли сте от представянето на Ботев под Ваше ръководство?

Доволен съм, че отборът запази мясктото си в групата. Сега изгрежда лесно, но когато дойдох, не беше толкова спокойно положението. На второ място смятам, че заедно с колегите от треньорския щаб и момчетата от отбора показахме друго лице от Ботев, което отговаря на нашите представи за футбола. Неслучайно наши футболисти бяха викани в национални гарнитури. Някои наши играчи пък преминаха в отбори, които са по-добре финансово от нас, което показва, че сме си свършили работата и е имало израстване през изминалото първенство.

Не на последно място подобрихме климата в отбора. Имаме уважение един към друг, но и се чувстваме като едно семейство. Знаем си местата в йерархията – ясно е кой е треньор и кой футболист, като никой не прекрачва нормите на поведение. Това също изигра огромна роля в тежките битки за оставе, които водихме в края на миналото първенство.

Получихте пълната власт в отбора и вече може да се каже, че спортно-технически Вие сте човекът, който определя посоката. Това добре ли е?

И добре, и зле. Идвам в 9 часа на стадиона и оставам тук до късно вечерта. Много е тежко, особено когато става дума за селекция. Имаме определен бюджет, който е осигурен и който не бива да надвишаваме. Искам да бъде разбран много ясно: ръководството ни е осигурило условия за работа и средства, с които да вършим задълженията си. Футболистите получава навреме и редовно всички пари, които имат да получават по договорите си, което говори за едно спокойствие при работата.

В същото време обаче е трудно да намерим 3-4 футболисти, които да вдигнат нивото в рамките на нашия бюджет. Разбирате, че в съвременния футбол винаги става дума за пари. Не се оплаквам, но казвам, че е тежко. Водих доста преговори с футболисти, които харесват условията в Ботев, но заплатите им се виждат ниски. Затова предпочитат други отбори, които им обещават по-високи заплати. Никой не може да гарантира, че там ще ги получават редовно и навреме, което ние гарантираме и правим, но...

Не ми е за първи път да върша много неща в един клуб. Работил съм и в други клубове, където също са вършил и треньорска, и друга работа. Важното е да получиш повече подкрепа от ръководството. И когато аз не мога да свърша нещо, да има кой да го направи, а не да ме чакат мен.

В навечерието сме на един важен сезон – 31-ият в елита и кампания, която ще отбележи 100-годишнината на футбола във Враца. Какво да очакваме от Ботев?

Желанието ни е да надградим и да не треперим за елитния си статут. На първата тренировка на отбора за подготовката казах на футболистите, че са направили нещо добро, което трябва да се доразвива. Важно е да правим крачка напред, а не назад. Ако някой направи две, това ще е още по-добре за Ботев /Враца/.

Надявам се с новата схема на първенството, която влиза в сила, да ни даде възможност по-рано да утвърдим мястото си в елита, а не да се борим до последно и да треперим. Иска ми се и да радваме хората, които ни подкрепят. Да показваме по-добра игра, за да увеличаваме тази подкрепа по трибуните.

Може би е редно да се каже, че Ботев /Враца/ няма да гони класиране за Лига Европа?

Не ме е срам и страх да кажа, че с нашите футболисти и бюджетът, който имаме, правим максимума. Не е невъзможно да се борим за бараж за Лига Европа, може и да се случи така, че да спечелим купата на България заради спецификата на мачовете в този турнир. За това обаче ни трябва дълга скамейка и равностойни поне 20 футболисти, които да ни дават вариативност и възможности за ротации в различни ситуации. Не ме разбирайте погрешно: на мен много ми се иска да сме в Топ 3 на отборите в България, но възможностите ни не са такива и няма нужда да се заблуждаваме.

А ние имаме 17-18 футболисти, като в това число слагам и вратарите, както и млади момчета, които се опитваме да налагаме и на които вярваме, че са бъдещето.

 

Този и още материали за Ботев ще намерите само на страниците на "Конкурент" - вестникът на Северозапада.