Свят

Пациентите с Covid-19 не могат да пренасят заразата след деветия ден от появата на симптоми

  31.07.2020 09:22             
Пациентите с Covid-19 не могат да пренасят заразата след деветия ден от появата на симптоми

Малко вероятно е пациентите с Covid-19 да разпространят заразата след деветия ден от проявата на симптомите, въпреки че вирусът може да бъде засечен в носа, гърлото и екскрементите им за доста по-дълго време, съобщи Ройтерс.

Това сочат резултатите от изследване на британски учени, които са анализирали данни от 79 проучвания. РНК на новия коронавирус е откриван в гърлото на болни средно около 17 дни след появата на симптоми до 83 дни. РНК обаче не е инфекциозна, подчертават ръководителите на изследването Муге Чевик и Антония Хо в имейл, изпратен до Ройтерс.

Те обясниха, че Пи Си Ар тестовете за диагностика на Covid-19 са толкова прецизни, че улавят всеки генетичен материал на вируса. Изследванията, в които са правени опити да се изолират инфекциозни култури на вируса, са показали, че това не е възможно след деветия ден от появата на симптомите при разболелите се пациенти, пишат учените в статия, публикувана в електронната библиотека medRxiv.

"Много изследвания са единодушни, че пациентите с инфекция от SARS-CoV-2 са силно заразни в първата седмица на заболяването и са най-инфекциозни от първата проява на симптоми до петия ден", казват двамата ръководители на проучването. "Това навежда на мисълта, че към момента на подлагане на тест много хора вече са извън периода на най-висока степен на риск от разпространение на заразата, затова хората, които подозират, че може да са болни, трябва незабавно да се самоизолират. Хората без симптоми също най-вероятно са най-заразни скоро, след като самите те са се заразили", отбелязват учените.

Източник: Дарик