Здраве Лайфстайл

Как влияе витамин С на борбата с коронавируса

  03.08.2020 07:30             
Как влияе витамин С на борбата с коронавируса

Счита се, че витамин С помага да се преодолеят част от щетите, които COVID-19 може да причини на организма. Няма доказателства обаче, че може да лекува коронавирус.

Тъй като COVID-19 е нов вирус, науката все още не го познава добре. Всички потенциални лечения остават експериментални и изследователите все още тестват как влияе витамин С върху развитието на вируса.

Теорията...

Витамин С е антиоксидант, което означава, че може да се бори с окислителните увреждания. Знаем, че когато имунната система се активира, за да убие патоген, може да причини окислително увреждане. Оттам идва предположението, че e възможно витамин С да се бори с вредите, които причинява процесът на борба с болестта. Освен това този витамин подпомага здравословната имунна функция, като подпомага развитието на белите кръвни клетки. В ролята си на антиоксидант витамин С може също да помогне в борбата с възпалението, което е в състояние да увреди белите дробове и други органи. Някои доказателства сочат, че хората с тежка COVID-19 имат опасни нива на възпаление. Изследване от 2020 г. обаче предупреждава, че много високите дози витамин С може да променят начина, по който имунните клетки умират, увеличавайки риска от локализирано възпаление. Авторите препоръчват да се добави стероидно лечение, за да се намали това възпаление.

С две думи, няма доказателства, че витамин С е силен в борбата с COVID-19. Ако искате да поддържате имунната си система в добро общо състояние, заложете на здравословното хранене, срещите със слънцето, изключване на стреса и редовните упражнения.

Източник: Мила.бг