Свят

Ново откритие на US учени променя представите за К-19

  28.07.2020 14:46             
Ново откритие на US учени променя представите за К-19

При около 32 хиляди безсимптомни носители на SARS-CoV-2 и пациенти с явна форма на коронавирусна инфекция има приблизително еднакъв брой вирусни частици. Това са заключенията на американски учени, чиито резултати от предварителните изследвания бяха публикувани от електронната научна библиотека medRxiv, предават Vesti.bg
"Нашите наблюдения показват, че в пика на епидемията концентрацията на вирусни частици в организма и на двата типа пациенти е била равна. Въпреки това, след като броят на новите инфекции започна да намалява, броят на частиците беше малко по-нисък при асимптоматичните пациенти. Всичко това подсказва, че обичайните РНК тестовете са много подходящи за намиране на асимптоматични SARS-CoV-2 носители и количественото им определяне", посочват учените.
В края на януари китайски учени заявиха, че новият тип коронавирус SARS-CoV-2 може да се предава от човек на човек, дори преди да се появят първите симптоми на заболяването. По-късно епидемиолозите от много страни по света стигнаха до подобно заключение.
Първоначално научната общност като цяло беше скептично настроена към подобни твърдения.
През юни лекарите установиха, че повече от 40% от инфекциите в един от епицентровете на К-19 в Италия са се появили преди преносителите да проявят симптоми на коронавирусна инфекция.
Поради това учените са се опитали да разберат как протича безсимптомното предаване на вируса. Това е необходимо, за да се оцени колко често се случва и колко е опасно. Група лекари, водени от професор Ерик Ландър от Масачузетския технологичен институт (САЩ), направиха голяма стъпка към решаването на този проблем. В новата работа те измерват типичната концентрация на вирусни частици в тялото на асимптоматични пациенти.
Учените са изследвали данните за хора и служители в старчески домове в Масачузетс (САЩ). По правило настанените в такива институции са най-уязвими от коронавирусна инфекция поради възрастта, хроничните заболявания и факта, че обитават сравнително малка площ.
Водено от подобни съображения, през април-юни тази година правителството на САЩ започна масови тестове за COVID-19 в старческите домове. Властите непрекъснато наблюдават възможните огнища на SARS-CoV-2 и пътя му на разпространение. Учените са използвали тези данни, за да установят колко често инфекцията протича без симптоми и как пациентите я понасят.
Общо над 15% от настанените в старческите домове, около 2650 души, както и 620 от служителите (4%) са се оказали носители на коронавируса. Инфекцията протича безсимптомно, съответно сред 70% и 92% от тях. Концентрацията на вирусни частици при едните и другите е била приблизително еднаква.
С течение на времето тя се променя сред представителите на всички възрастови групи.
Интересното е, че тези числа са започнали да се разминават в края на май, когато огнището на К-19 в Масачузетс започва да намалява. Учените все още не знаят защо. Те обаче предполагат, че причината за това е, че вирусът е открит при повечето симптоматични пациенти в момента, когато концентрацията на SARS-CoV-2 частици достигне своя пик.
Според Ландер и неговите колеги данните показват, че както хората със симптоми, така и тези без, са еднакво опасни за другите. Това трябва да се има предвид при оценката на степента на разпространение на коронавирус и при планиране на мерки за по-нататъшна борба с К-19.

Източник: Блиц.бг