Свят

Институтът Гети ще спасява Бузлуджа, била уникално произведение на модернистичната архитектура

  21.07.2020 11:34             
Институтът Гети ще спасява Бузлуджа, била уникално произведение на модернистичната архитектура

И сега се разпадат. Институтът Гети обявява финансиране, за да помогне за опазването на 13 модернистични сгради, като се започне от бетонен мемориал във формата на летяща чиния в България и се стигне до кули, покрити със сфери в Кувейт, пише Fast Company.
Някои от най-уникалните произведения на модернистичната архитектура от 20 век също са застрашени. Дръзка и често сравнително странна модернистичната архитектура от средата до края на 1900 г. се разпада. С нови и експериментални форми, които се противопоставят на традиционните методи  за опазване, сградите са жертва на иновациите си.
Но те все още не са изгубени. Затова и беше отпуснато финансиране от Института Гети, за да помогне за разработването на планове за опазване на някои от най-необикновените примери за модернистичен дизайн в света.
От бетонен мемориал във формата на летяща чиния в България до кули с покрити сфери в Кувейт Сити до университетска сграда със стъклени стени в Амстердам, току-що бяха избрани 13 модернистични сгради, които ще получат значителни помощи за консервация чрез програмата „Поддържане на модерното“ на фондацията.
Сградите са проектирани чрез експериментални инженерни техники и са конструирани с нетрадиционни материали, които, отбелязва Гети, „често са били непроверени и не винаги са се представяли добре във времето“. Новите форми и структури изискват различен тип консервация. Изглежда трудно за пренебрегване, тези сгради са пострадали от пренебрегване или откровено изоставяне. Усилията на Гети са насочени към забавяне на разпадането и спасяването на тези сгради от разрушаване.
Стартирала през 2014 г., програмата Keeping It Modern предоставя безвъзмездна помощ за опазване на 77 сгради в 40 различни страни. Тази година е последната програма и общо 13 милиона долара безвъзмездни средства ще бъдат разпределени за 13-те сгради.
Тази година селекциите включват стадион в Ахмедабад, проектиран от индийския архитект Чарлз Кореа, вдъхновеният от Баухаус университет Обафеми Ауволо в Ифе-Ифе, Нигерия, и поредица от пирамидални сгради на панаир в Дакар, Сенегал, които са били предназначени да въстанат срещу традиционните форми на западната архитектура.
Вероятно най-странен от всички е паметникът Бузлуджа в планината, летяща чиния от бетон, която възпоменава основаването на Българската комунистическа партия. Построена през 1981 г., но оставена да изгние, конструкцията е в опасност от срутване, както и сложната мозайка, която се извива около вътрешността на сградата. Безвъзмездната финансова помощ ще финансира защитата на мозайката и планирането да се адаптира сградата, която вече е гореща точка за фототуризъм, за ново обществено ползване.
Абрай Ал Кувейт в Кувейт са водонапорни кули, пробити от дискотечни топки, проектирани през 1976 г. от Maлене Бьорн и съдържащи стъклопакетна наблюдателна сфера, проектирана от Бъкминстър Фулер. Две от сферите на кулата могат да побират повече от два милиона галона вода.
Освен това получават финансиране два морски басейна в Leça da Palmeira, Португалия, проектирани от архитекта на наградата Pritzker Алваро Сиза през 1966 г. Неговата армировка от бетон и стомана е пострадала при солените условия на брега и са допълнително ерозирани от замърсяване от нефтена рафинерия, построена наблизо
Единственият американски проект за тази година на е Първата презвитерианска църква в Стамфорд, Кънектикът, проектирана в края на 50-те години от Уолас К. Харисън. Изградена от сглобяеми бетонни панели под формата на риба, църквата разполага с извисяващи се страни от витражи, които безвъзмездната помощ ще се фокусира да запази.
Тъй като тези проекти са използвали нови или слабо изучени строителни и инженерни техники, съществуващите консервационни практики не винаги могат да се справят с техните странности. Безвъзмездните средства на фондация Гети, които преди това са сспасявали били подобни конструкции, включително арката на шлюза в Сейнт Луис, сградата на Баухаус в Десау, Германия, Националната библиотека на Косово и операта в Сидни, са предназначени да намерят нови начини за запазване на техните уникални черти.
Сградите, избрани за тази програма, обаче са само малка селекция от застрашената модернистка архитектура в света. 13-те финансирани през тази година безвъзмездни средства вече ще имат по-голям шанс да оцелеят, но повече от 70 други, които кандидатстват за програмата, са изправени пред несигурно бъдеще.
Превод: Блиц