Спорт

Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти: Ботев губи битката за оцеляване с Локо /Сф/ в директен мач

  12.07.2020 09:40             
Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти: Ботев губи битката за оцеляване с Локо /Сф/ в директен мач

Доста актуално е да се пише в настоящия момент за борбата, която Ботев води за оцеляване във футболния елит. Не само защото отборът се намира в подобна ситуация, но и защото преди няколко години ситуацията беше също толкова драматична. В традиционната си рубрика ви връща със 7-8 години назад във времето, за да си припомним заедно радостта и мъката от събитията. Благодаря на издателя на в. „Конкурент“ Димитър Николов, че ми даде възможност да разкажа и тази история на страниците на вестника на Северозапада. Тя е поучителна за всеки, който си мисли, че футболът е играчка. Както е казал един световно известен играч: „Футболът е проста игра за умни хора“. Понякога събитията обаче не се случват на терена, а извън внего, което предопределя съдбите на участниците в описаната история.

Рубрика на Георги Александров

Продължаваме да ви разказваме за лудия сезон 2012-2013 г., завършил с изпадането на Ботев от елита. През пролетта надеждите за оцеляване остават - 0:0 у дома с Берое, след което Ботев губи в Гоце Делчев с 1:2. Ключов за края на сезона е мачът с прекия претендент за оставане - Локомотив /София/, когото този път успяват да опазят. Главният рефер, познат повече с прозвището си Пастата, не свири 3 чисти дузпи, спира голови атаки на домакините със засади и добутва мача до равен - 0:0, което дава предимство на "железничарите". А те няма да го загубяат до края на кампанията.

Драмата на стадион „Христо Ботев“ е тотална. Пернишкият рефер Стефан Спасов-Пастата е главният виновник за нулевото равенство на терена. Макар че оставя червено-черните с 10 души на терена през последните 20 минути, арбитърът не отсъжда 3 чисти дузпи за врачани, а два пъти спира и техни голови атаки, в които централният им нападател Андрей Атанасов се откъсва сам срещу вратаря на гостите Валентин Галев. В края на мача 1 000 зрители, дошли в съботния мразовит следобед на стадион „Христо Ботев”, изпращат съдийската тройка със скандирания „Мафия!” Доволни ръце потриват емисарите на „железничарите“, сред които е и бъдещшият наставник на врачани Бойко Величков. „Работата била опечена“ на доста високо ниво, става ясно в последвалите събития.

На терена Ботев натиска още от началото на срещата и в 5-та мин. удар на Андрей Атанасов е избит от Александър Бранеков. В 7-та мин. и Илия Илиев опита да вкара, но вратарят Галев лови топката.

В 22-та мин. зрителите избухват, след като голова атака на Христов е спряна заради измислена от съдиите засада.

Най-чистите положения за гол са в секундите преди почивката. Първо Бранеков едва не си вкарва автогол след прострелно центриране на Илиев в 45-та мин., а в ответната атака Чавдаров отразява силен шут на Пеев.

През втората част врачани вдигат оборотите, от което гостите започват да се задъхват. В 48-та мин. Трифонов спира голова атака, след като отбива топката с ръка, но получава само жълт картон. В 57-та мин. резервата Коконов пуска хитър пас към Атанасов, който е избит умишлено с ръка от Дюлгеров в наказателното поле, но реферът Спасов се прави на разсеян. В 65-та мин. голова атака на Атанасов е спряна за фаул в атака от свирката на Пастата, макар че само той забелязва нарушението.

В 70-та мин. влезлият като резерва Браниир Костадинов получава втори жълт и респективно червен картон, когато посича в наказателното поле пробив на Куанг отдясно. Спасов обаче изтегля нарушение на метър и половина от пеналта, вместо да даде дузпа.

В 86-та мин. Атанасов е свален на земята от Николов, който го дърпа за фланелката, но и това нарушение остава неотчетено от пернишкия съдия. При ответната контраатака Бранеков едва не вкарва гол за гостите.

На пресконференцията след срещата Тони Здравков скърца със зъби, но нищо не може да промени. „Имам претенции към съдийството. Без да съм гледал запис от срещата твърдя, че ни ощети с несъществуваща засада при наша голова атака и с неотсъждането на две 100-процентови дузпи – за умишлена игра с ръка на Дюлгеров и за умишлено туширане в стил „Дан Колов” на Атанасов в наказателното поле. Знаехме предварително, че този съдия ще свири така и бях предупредил момчетата да не правят никакви нарушения близо до нашата врата. Още в четвъртък прогнозирах кой съдия изобщо ще ни изпрати БФС и познах“, казва ядосаният наставник на врачани.

Колегата му Емил Велев също претендира към отсъжданията на Стефан Спасов. На въпрос на местна медия наставникът отправя нечувана обида към майката на ТВ-репортер и напуска брифинга.