България Здраве

Епидемиолог с отчайваща прогноза за Covid-19

  12.07.2020 12:40             
Епидемиолог с отчайваща прогноза за Covid-19

Вероятно до есента няма да има в нашето общество достатъчен колективен имунитет. Най-вероятно COVID-19 ще продължи да се разпространява и в сезона на грипа. Симптомите не се различават лесно и това е притеснителното, каза в сутрешния блок на БНТ епидемиологът от Националния център по заразни и паразитни болести д-р Савина Стоицова.

„Желателно е всеки да спазва своите индивидуални мерки и да се вслушва в съветите на местните щабове. Иска ми се да сме близо до края на пандемията, но ми се струва, че не сме“, добави тя. „Мерките бяха разхлабени и това, което се случва, е нормално развитие за такъв вирус. Може би хората подценяват ситуацията. Не е добре да живеем в паника, но е лошо и да подценяваме опасността“, заяви Стоицова.

„Повишава се заболеваемостта и затова трябва да се внимава повече. 1 на 100 бяха положителните теста, а сега – 5-6%. Обществото се научи на неща, които не са много комфортни. Ако няма никакви мерки, разпространението на заразата ще е много по-бързо“, предупреди тя. На въпроса дали остават трайни увреждания от коронавируса, епидемиологът отговори, че не е имало толкова време, за да стане ясно.

„Това са въпроси, които се задават и към СЗО. Науката напредва, но за дълготрайни ефекти не може да се каже“, добави тя. „Това не е обикновен грип. Има предположение, че антителата намаляват с времето. В какъв процент от населението става това трябва да се изчисли. Не искам да носим маски през цялото време и да правим тези неща, които са неудобни за хората, но в азиатските държави хората ходят маскирани“, каза още д-р Савина Стоицова.

БНТ