Бизнес Събития

„Монбат“ мечтае за завод край Враца, но може да хлопне кепенци в Монтана

  12.07.2020 06:14             
„Монбат“ мечтае за завод край Враца, но може да хлопне кепенци в Монтана

„Монбат“ не се е отказал да строи завод за биполярни акумулаторни батерии край Враца. Това става ясно от уведомително писмо до регионалната инспекция за опазване на околната среда в града. В него ръководството на фирмата се интересува дали е необходимо стартирането на процедура по провеждането на оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/. Решението за това може да вземе само РИОСВ – Враца.

В същото време мениджмънтът на „Монбат” призна, че е възможно заводът в Монтана да затвори, а 600 души да излязат на улицата. Това би се случило, ако до седмици министерството на екологията не удължи нотификацията за внос на оловен скрап. За това предупреди преди дни Пламен Бобоков, по-малкият от двамата братя, които в момента имат проблеми с прокуратурата.

Притеснението  произтича от липсата на сигурност, че вносът на оловен скрап от Италия ще продължи. „Внасяме оловен скрап, чийто заготовки правим в Италия, а не боклуци. Имаме голяма структура по събиране на отпадни акумулатори, тяхното сепариране, преработка и предоставянето им в полуготов вид за преработка в България за производството на олово за акумулатори. Така набавяме 50% от суровината за „Монбат”, обясни в интервю пред голям столичен сайт Пламен Бобоков. Той е уверен, че ако „Монбат рисайклинг“ не получи нотификация, заводът ще спре много скоро и 600 човека ще излязат на улицата в Монтана.

Повече по темата ще прочетете в следващия брой на "Конкурент" - вестникът на Северозапада.