Свят

Разривът между Тръмп и здравни експерти в САЩ се задълбочава

  10.07.2020 10:57             
Разривът между Тръмп и здравни експерти в САЩ се задълбочава

Центровете за контрол и превенция на болестите (ЦКПБ) - най-висшата американска агенция за обществено здравеопазване, са подложени на засилен натиск от президента Доналд Тръмп и неговите съюзници, които омаловажават опасността от коронавируса в опит да съживят икономиката преди президентските избори през ноември. Това става в момент, когато САЩ навлизат в страховит етап от пандемията, след като вчера регистрираха над 57 000 нови случая на заразяване, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА. 

При управлението на едно правителство, което се ръководи от инстинктите на президента, а не от основана на факти политика, центровете се оказват принудени постоянно да отстъпват или са пренебрегвани при вземането на важните решения.

Според анализатори задълбочаващият се разрив подкопава авторитета на една от водещите агенции за обществено здравеопазване в света, ръководила в миналото борбата с маларията, едрата шарка и ХИВ/СПИН. Насред най-тежката здравна криза в света от един век в резултат на конфликти с висши правителствени служители центровете през последните месеци променят или отменят препоръки по въпроси като носенето на маски и безопасното възобновяване на работата на ресторанти и молитвени домове.

При липсата на силно федерално ръководство щатските и местните власти са оставени сами да преценяват какво да правят, което води до противоречиви послания и хаотични реакции. Решението на Тръмп да извади САЩ от Световната здравна организация (СЗО) още повече подкопава усилията за повлияване на глобалните стратегии за борба с коронавируса, включително на това как ще се разпределят ваксините, коментира американското издание.

Високопоставен американски здравен експерт заяви, че е необходимо щатите временно да спрат усилията за нормализиране на живота, след като тази седмица САЩ поставиха световен рекорд за най-много случаи на коронавирус за един ден - 60 000 в сряда, пише в. "Гардиън".

"Вместо да мислим за връщане към пълно затваряне, смятам, че е необходимо щатите да прекъснат своя процес на отваряне", каза д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и заразни болести и член на работната група на Белия дом за коронавируса.

Изказването му показва, че той е променил донякъде позицията си от преди няколко дни, когато каза, че "всеки щат, който има значителен проблем, би трябвало сериозно да помисли за евентуално затваряне".

Това вероятно ще разгневи Тръмп, но Фаучи заяви, че правителството трябва да положи повече усилия, за да покаже лична отговорност.

Щатите, които в края на май започнаха да правят опити за връщане към нормалния ритъм, включително Тексас и Флорида, отчитат рязко увеличение на случаите на коронавирус, а болничният им капацитет е подложен на натиск. В Аризона, където също се наблюдава значително разрастване на заразата, хората се редят на дълги опашки за тестове и има твърдения, че щетските власти пренебрегват малцинствата, посочва "Гардиън".

Фаучи заяви, че "не е негова работа да казва кои щати да затворят и кога, защото всеки щат е различен. Но се наблюдава определен модел, отбелязва вестникът. Тексас, Флорида и Аризона са управлявани от губернатори републиканци, съюзници на Тръмп. Същото се отнася за Оклахома, където висш здравен служител каза тази седмица, че митингът, организиран в щата от президента през юни, "вероятно е допринесъл" за рязкото увеличение на случаите на коронавирус.

Много наблюдатели твърдят, че Тръмп поставя своето преизбиране над здравето и безопасността на милиони хора. Президентът също така настоява, че коронавирусът ще "изчезне" и че 99 процента от случаите са безобидни, отбелязва британското издание.

Източник: 24 часа