Здраве Лайфстайл

Защо често се разболяваме на почивка?

  11.07.2020 07:30             
Защо често се разболяваме на почивка?

Случвало ли ви се е преди дългоочаквана ваканция, по време или след нея изведнъж да се разболеете? Ако тази ситуация вече е станала естествена част от почивката ви, тогава трябва да разберете причината за случващото се.

Най-често това се дължи на неосъзнат стрес.

Сценариите за развитието на болестта преди, по време или след ваканцията могат да бъдат различни, но тяхната същност е почти една и съща.

Ако сте болни преди почивката

Преди да отидете на почивка, ние се опитваме да отметнем цялата работа в службата. През този период нервната система е твърде натоварена. Стремим се да бъдем навреме и изразходваме много енергия, а тялото става много податливо на различни бактерии и вируси. С две думи, собственоръчно създаваме благоприятни условия за заболявания в организма и затова страдаме от настинки или други неразположения.

Друга причина за заболяване е страхът. Ако човек се разболявал поне веднъж по време на ваканция, тогава той винаги ще се страхува да не се повтори сценарият.

Ако се разболеете, докато сте на почивка

Ако по време на ваканцията се почувствате неразположени, тогава често причината за случващото се крие в ума ви. Когато сме на почивка, използваме всяка възможност да се насладим на това време, да забравим за работните дни и текущите проблеми. Освен това психиката ни потиска всички неприятни моменти, за да не засенчи „празника“.
И когато скрием онези чувства, които не ни харесват, тогава рискът от разболяване се увеличава значително. Ако подсъзнателно се страхувате да не загубите всяка ценна минута от дългоочаквана почивка, тогава болестта е трудно да се избегне.

Ако сте болни след ваканция

Това често се случва, когато почивката ви е била твърде стресираща. Например, ако сте отишли на автобусна обиколка до различни градове с група хора и не сте могли да се адаптирате към наложения ритъм. Всъщност отново започвате да живеете според темпото преди почивката, когато се опитвате да свършите всичко отложени досега. Тук е същото – да станете навреме, да не закъснеете за автобуса.

Понякога се случва, че дори когато ваканцията е била чудесна и без никакво напрежение, след завръщането си у дома човек да развие дълбоко депресивно състояние. Често това се случва, когато не искаме да се върнем у дома и или в офиса.

Източник: Мила.бг