Здраве Събития

Спасиха с уникална за цял свят операция врачанин, претърпял ужасяваща катастрофа

  07.07.2020 15:36             
Спасиха с уникална за цял свят операция врачанин, претърпял ужасяваща катастрофа

Врачанин, претърпял ужасяваща катастрофа е бил спасен с уникална за цял свят операция, научи „Конкурент“.

Той е бил приет във врачанкста болница „Христо Ботев“ през почивните дни в критично състояние, като след направени изследвания бил вдигнат директно за болница „Света Екатерина“ в столицата, сподели изп. директор на врачанската болница д-р Петър Керемедчиев.

В лечебницата във Враца катастрофиралият преминал на скенер веднага след приемането му, а данните от онлайн образното изследване се изпратили на екипа в „Света Екатерина“, за да може да видят срезовете. Оказало се, че разслояванията на аортата са много сериозни, а медиците в столицата веднага дали знак на колегите си от Враца да транспортират възможно най-бързо пострадалия при тях.

Докато врачанинът пътувал с линейката медиците имали възможност да вземат мерките на необходимата му протезата, да я вземат от фирмата и в момента, в който той пристигнал били готови и му я сложили.

На катастрофиралия мъж е поставена ендопротеза, през катетър, без който нямал шанс за живот.

Освен всичко друго пациентът е бил с множество травми в гръдния кош и пълен стомах с кръвоизливи, но сега е стабилизиран и най-важното е, че след проведеното лечение няма да има никакви последствия за здравето му и нормалния му начин на живот.

„Това са неща, които за Враца вече не са научна фантастика, а реалност. Това е най-модерната медицина в света“, сподели д-р Керемедчиев и директорът на „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев.

Престои на врачанина да му бъде поставен по ендоскопски път гастроскоп.

В момента от софийската болница търсят данни за подобни операции в световен мащаб, като са сигурни, че в страната ни такава операция не е правена.