България

В опит за скоростен рекорд българин ще плува 12 часа без прекъсване

  05.07.2020 18:00             
В опит за скоростен рекорд българин ще плува 12 часа без прекъсване

Представете си да плувате 825 дължини в 50-метров басейн, без да спирате. Поне толкова ще се опита да измине Цанко Цанков в следващото си предизвикателство.

32-годишният българин, който преди година преплува акваторията на Бургаския залив, си е поставил за цел да го направи за 12 часа.

С начинанието си Цанков е отправил поглед към подобряване на световния рекорд на Мартин Стрел. От 1998 г. словенецът държи върховото постижение за 12-часово скоростно плуване без прекъсване в 50-метров басейн, като изминатата от него дистанция е 41 200 м.

Опитът на Цанков ще се проведе на 22 август от 7.30 ч. в открития плувен басейн в Бургас "Флора". Състезателят заяви пред "Дневник", че такова предизвикателство не е правено досега в историята на българското плуване, като желанието му е с него да привлече интереса на децата към спорта.

"С нашия екип решихме да направим нещо, което да бъде много атрактивно, но малко или много да се опитаме да дадем пример на децата и подрастващите, като им позволим да се докоснат до това постижение. Искахме да бъде нещо в басейна, където да сме по-близо до другите спортисти. Впоследствие може да запалим някои деца да обикнат плуването и то да стане част от живота им", каза Цанков.

Той уточни, че ще бъдат поканени деца от различни клубове от страната, които ще плуват в съседните коридори по време на опита. Те ще влязат в ролята на мотиватор във втората част от изпитанието, когато Цанков очаква да дойдат най-големите трудности. По думите му физиологичните кризи започват след петия-шестия час, когато организмът постепенно достига до предела на възможностите си.

"Това е едно плуване, което се изпълнява на ръба на човешките възможности на всеки един спортист. Малко са плувците, които са се опитвали въобще да го направят. Един плувец трябва да е много добре подготвен, както физически, така и психически. Въпросът не опира само до това, плувецът да плува 12 часа. Тук трябва да се плува с една много висока скорост", каза Цанков.

Целта пред 32-годишния плувец е да поддържа средна скорост от близо 4 км/ч, или да изминава 100 м за около 1:21 мин. Според него много важно ще бъде да разпредели правилно силите си.

"По време на преплуването на Бургаския залив направихме много грешки в тактически план. Сега трябва да има много добре изградена стратегия. Най-вероятно ще се опитаме да направим плуването с един вработващ интервал от време в началото от порядъка на първите 3000 м. След това ще се опитаме да влезем в скоростта, която трябва да поддържаме през цялото време", каза Цанков.

Състоянието на плувеца ще бъде следено от екипа му. Цанков няма да се храни с твърда храна по време на опита, като единствено ще приема напитка с разтворени въглехидрати. Тя ще му бъде подавана със специален стик в чаша на всеки 15-20 минути.

В подготовката си за опита Цанков тренира по 3-4 часа на ден със занимания в басейна и морето. Той е във водата шест дни в седмицата, в която плува общо между 80 и 90 км. Цанков изминава около 12-13 км дневно, което според него се равнява на бягане в продължение на 50 км, тъй като съотношението във вложените усилия и натоварването в плуването и леката атлетика е 1:4.

Плуването ще бъде извършено по правилата на международната федерация по плуване (FINA) и на Европейската плувна лига (LEN). Община Бургас е съорганизатор на събитието, а военноморските сили са поканени да участват с духов оркестър, който да поддържа настроението в края на опита.

"Целта е опитът да бъде като празник на плувните спортове и самото мероприятие да го направим в такъв формат, в който впоследствие и други български плувци да могат да подобряват това постижение, ако успеем да го подобрим", каза още Цанков.