България

Издирват получателка на писмо пътувало 49 години от Щатите до България

  05.07.2020 11:30             
Издирват получателка на писмо пътувало 49 години от Щатите до България

Писмо от Щатите пристигна до българка след като пътува 49 години. това разказа пред бТВ Даниела Николаева. Тя живее от пет години на ул. Баба Илийца в столичния квартал Лагера.

Преди няколко дни тя изненадващо намира в пощенската си кутия писмо, изпратено на 19 февруари 1971 г. от Понтиак - 60-хиляден град в щата Мичиган.

 "Видях в пощенската кутия цветен плик и първата ми мисъл беше, че е реклама от типа "Вие бяхте избран за безплатна процедура". Да, но не. Видях ръкописния почерк, старото мастило, знака USA. До този момент все още имаше шанс да е някаква реклама, но после погледнах по-отблизо и видях, че клеймото е автентично: Понтиак, 19 февруари 1971 г. Това
беше много странно. тава разказа пред бТВ тя.
Писмото е за Наталия Димитрова. Бързо помислих какви са имената на съседите ми, а за посигурно огледах табелите на пощенските кутии. Не - нямаше Димитрови. На плика беше изписано улица "Вела Пеева" - казах си, че е малко вероятно това име да се е запазило. Тогава защо пликът се озовава при мен? Такава вещ пари. Тя съдържа лични отношения и
чувства, а аз съм последният човек, който иска да се рови. Но не можех да оставя писмото върху пощенските кутии. Представях си как някой се рови в него и може би се надсмива на това как са си писали някога хората. Или по-лошо - как го къса или просто изхвърля на боклука. Реших, че ще го прибера и ще го съхранявам, колкото трябва.
Влязох вкъщи и оставих писмото на масата. Измина половин час, в който вършех различни неща. Минавайки няколко пъти покрай писмото, в главата ми започна да се прокрадва мисълта как да намеря човека, до когото е адресирано писмото. Или неговите наследници.
Знаех, че през 1971 г. животът е бил съвсем друг и този, който е писал от САЩ, е бил изгнаник, а близките му в България са били нарочени за ненадеждни, били са следени,
вероятно репресирани", разказва пред bTV историята на писмото Даниела. Нейното желание е да бъде намерена Наталия Димитрова или нейните наследници, за получат писмото, обикаляло света от близо 50 години.