България

В Пиринско: Една трета от леглата в болниците са заети

  05.07.2020 07:00             
В Пиринско: Една трета от леглата в болниците са заети

Една трета от интензивните легла са заети, стана ясно на заседание на Областен оперативен щаб за борба с коронавирус.

В Областна администрация Благоевград се проведе заседание на Областен оперативен щаб за борба с коронавирус, на който се обсъди готовността на болниците за лечение на пациенти с COVID-19, съобщи dnews.bg. Дискутирана бе организация, която да осигури лечението на пациенти с коронавирус, но и да не застраши нормалното функциониране на здравната система, към настоящия момент няма основание за паника.

Директорът на РЗИ Благоевград - д-р Калоян Калоянов, представи справка, относно заболеваемостта от COVID-19 в област Благоевград, от която става ясно, че 209 са потвърдените случаи с коронавирус в областта, 179 са на домашно лечение, 139 са излекуваните случаи на COVID-19, 20 са хоспитализирани, 2 са в интензивното, а 8 са починалите от началото на епидемията в област Благоевград.

Д-р Калоян Калоянов представи и информация за интензивните легла в областта към 01 юли 2020 г. те са 58 бр., като от тях са заети 21 броя (36%), свободни 37; вътрешни легла 192 бр. от тях 84 заети и 108 свободни; инфекциозни легла 65 бр. от тях 17 са заети, 48 бр. са свободни; пневмо-фтизиатрични  легла са общо 35 бр., от тях заети 13 бр., свободни 22 бр. Според д-р Веселка Мончева от РЗИ, няма място за паника и в сравнение с останалите области Благоевградска област е добре, да не се обръща внимание на медийни изявления, в които се твърди, че положението в областта преминава в дифузно разпространение на коронавируса.

По време на заседанието бяха гласувани и две предложения едното отправено от  д-р Калоянов, което бе подложено на гласуване. Предложението гласи, че при увеличен брой на заразени с коронавирус и запълване капацитета на всички инфекциозни отделения в областта, всички болни с доказан COVID-19 да се насочат към вътрешните отделения на здравните заведения при спазване на всички противоепидемични мерки и с необходимия медицински персонал. Второто предложение, което бе гласувано и прието единодушно без въздържали се бе отправено от д-р Михайлов – подготовка и стиковане между изпращащи и приемащи здравни заведения на пациенти с COVID-19, като между здравните заведения предварително се е състоял разговор за приемане на пациента, д-р Калоянов уточни, че в срок до 07.07.2020 г. РЗИ Благоевград ще предостави нужните контакти до всички здравни заведения.

ОБластният управител призовава към спазване на дистанция, дисциплина, дезинфекция и носене на предпазни маски в закрити пространства.​