България

Тестват за коронавирус целия Общински съвет в Пловдив заради заразен съветник

  04.07.2020 18:00             
Тестват за коронавирус целия Общински съвет в Пловдив заради заразен съветник

Девет от последните 22 случая с коронавирусна инфекция в Пловдивска област са от град Пловдив, съобщава радио Пловдив.

Сред тях е и общински съветник от Пловдивския общински съвет. Здравната инспекция провежда епидемиологично проучване, а контактните лица се изследват контактните. Организира се тестване на всички съветници, за да се гарантира спокойното протичане на предстоящата сесия в четвъртък.

"Няма място за паника. Навсякъде може да се случи подобно нещо. Ще бъде извършено всичко необходимо и според изискванията на здравните власти", коментира областният управител Дани Каназирева.

От Пловдивския общински съвет отказаха да съобщят името на заразения съветник.

Положителен резултат е отчел и теста на работещ в дискотека „Сикретс". Заведението е затворено за дезинфекция за 14 дни и ще бъде изследван персонала. Свързан с дискотеката е и друг случай на посетител, който е пловдивчанин. Предприемат се необходимите противоепидемични мерки, като на контактувалите с него се връчват предписания.

Три от днешните случаи са свързани с поделението в Асеновград, като два от новорегистрираните са от града и един от Пловдив. Останалите случаи са от община Кричим, но не са свързани с шивашкия цех.

Установените положителни проби в общините "Родопи", Стамболийски и Карлово са на хора, контактували с по-ранните случаи там.

Починала е 59-годишна жена от Перущица, Пациентака е била с придружаващо заболяване - бронхиална астма.

Общият брой за областта е 263, излекуваните са 103-ма, на домашно лечение 112, хоспитализираните са 42.